Nederland moet zijn coffeeshops van de grens weghouden

De laatste tijd komen we het steeds vaker tegen in de diverse media, de Belgische klaagzang over de Nederlandse coffeeshops. “Het moet maar gedaan zijn met die overlast” en “Het drugstoerisme moet stoppen” roepen onze burgemeesters alsof het probleem enkel maar veroorzaakt wordt door de Nederlandse coffeeshops.

Het roken van een joint komt voor veel mensen op hetzelfde neer als het drinken van een glas bier of wijn. Het is rustgevend voor lichaam en geest en heeft net als alcohol een gezond effect op ons fysiek gestel. Net als bij alcohol is het uiteraard ongezond om het matig gebruik te overschrijden, regelmatig roken schaadt de longen, en is op termijn kankerverwekkend. Net als alcohol is cannabis een substantie waar je je ‘anders‘ van gaat voelen, en net als bij alcohol zal de ene persoon dit als prettig ervaren terwijl iemand anders het niet zo prettig vindt en liever nuchter blijft.

Helaas is er wel een belangrijk verschil tussen alcohol en cannabis; alcohol is gelegaliseerd en canabis niet. Dat houdt in dat je voor een flesje wijn je naar de supermarkt of op café kan gaan maar voor een beetje cannabis zal je hier in Belgie wel wat meer moeite moeten doen.

Je kan in eerste instantie gaan op zoek gaan naar cannabis in het illegale circuit, je komt dan terecht bij dealers en spijtig genoeg brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo is geen controle over de verkoop en dus weet je vaak niet wat je koopt, je kan hierdoor je gezondheid op het spel zetten. Daar komt dan nog bij dat dealers vaak verschillende soorten drugs verkopen, waardoor je het risico loopt om later hard drugs te gaan gebruiken (stepping-stone). De politie is uiteraard ook op zoek naar drugdealers en diens ‘klanten’ zijn vaak het eerste doelwit om verklaringen af te nemen zodat men de dealer kan oppakken.

Maar je kan ook op een veilige manier aan cannabis geraken; de coffeeshop. In Nederland is de verkoop van cannabis namelijk gedoogd waardoor de staat een graantje kan meepikken van de verkoop ervan. De meeste coffeeshops hebben een uitgebreide keuze cannabisprodukten en kunnen je garanties geven over de kwaliteit en afkomst van de produkten die ze verkopen. Wie meerderjarig is kan gewoon zo’n coffeeshop binnenwandelen en tot vijf gram cannabis of hasj kopen. Je zou kunnen zeggen dat dat ongeveer overeenkomt met een krat bier. In de coffeeshop kan je dan je vers aangekochte ‘waren’ uitproberen (let op: wie nog moet rijden moet nuchter blijven!) bij een tasje koffie of een frisdrank.

Joint

Momenteel is het zo dat Nederland vooralsnog het enige land is dat een gedoogbeleid rond cannabis heeft; geen enkel ander Europees land heeft coffeeshops waar men softdrugs kan kopen. Desondanks hebben alle Europese lidstaten wel cannabisgebruikers die op zoek gaan naar plaatsen om wiet te kopen en voor wie Nederland niet te ver van de deur is blijft de coffeeshop de ideale plaats om eraan te raken. Nu brengt dit wel de nodige overlast met zich mee voor de Nederlandse gemeentes en haar inwoners; zij krijgen dagelijks duizenden ‘drugstoeristen’ op hun grondgebied te verwerken. Deze “drugstoeristen’ brengen onder andere de nodige verkeersdrukte met zich mee om zich tot aan de shop te verplaatsen maar eenmaal aangekomen bij hun bestemming moeten zij ook ook nog eens een parkeerplaats hebben. Daarom beslissen veel Nederlandse gemeentes om de coffeeshops naar de rand van de gemeente te verplaatsen zodat de binnenstad ontlast wordt.

De Belgische burgemeesters vrezen hierdoor dat ook zij zullen delen in de overlast en roepen daarom op dat het beter is om ze te sluiten of om ze te laten waar ze zijn. Klaarblijkelijk zijn ze wel vergeten dat die overlast net Belgen zijn die naar Nederland gaan. Misschien moeten onze ministers maar eens beseffen dat wij ons probleem al langer naar Nederland verschuiven, maar met dat probleem geven we ook jaarlijks miljoenen euro’s aan belastingen weg aan de Nederlandse staat.

Het gedoogbeleid van Nederland zou ook in Belgie zijn effect niet kunnen missen; het creëert duizenden jobs over gans het land, het illegale circuit krijgt een flinke financiële klap te verwerken, de tekorten in de begroting zullen een positieve aanzuivering krijgen van miljoenen euro’s per jaar, het milieu wordt minder belast omdat we lokaal kunnen kopen en zo kan ik nog tal van voordelen bedenken. Natuurlijk zijn er ook nadelen, zo is het niet ondenkbaar dat de Franse druggebruiker liever in Belgie blijft om cannabis te kopen in plaats van helemaal tot in Nederland te moeten rijden waardoor ook wij te kampen zullen krijgen met drugstoeristen uit de omringende landen.

Als we nu eens starten met een gedoogbeleid dat coffeeshops aan de rand van de stad mogelijk maakt, dan houden we de drugstoeristen buiten de stad en verdient de staat miljoenen aan hen. De echte toeristen raken beter tot in de stad en ook de stadsbewoners zullen ook een heel pak minder overlast kennen.
Spijtig genoeg hebben we tot op de dag van vandaag in Belgie enkel een illegaal circuit; onze burgemeesters verplichten de cannabisgebruikers om naar de coffeeshops van onze noorderburen te gaan.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in drugs, shopping, wetgeving met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Nederland moet zijn coffeeshops van de grens weghouden

  1. Lotje schreef:

    Het zou gemakkelijk zijn mocht het in heel Europa gelegaliseerd worden. Geen drugstoeristen meer, gewoon in eigen land naar de shop gaan. Maarja, dat zal nooit gebeuren natuurlijk. Ik vrees dat het voorlopig zal blijven zoals het nu is.

  2. Pingback: Roosendaal stopt met het gedogen van coffeeshops | BoGy's visie op het leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>