Nintendo’s Wii console zorgt voor meer bezoekers bij de kinesist

De Wii spelconsole is momenteel een populair item in de wondere wereld van videogames. Nintendo heeft voor een unieke beleving gezorgd door de besturing van de spelconsole zo te ontwikkelen dat er effectief lichaamsbeweging nodig is bij het besturen van een spel. Echter is het niet alleen Nintendo die geld verdient geld aan deze spelconsole; ook de kinesist (in Nederland fysiotherapeut nvdr.) kan blijkbaar een graantje meepikken van de hype die er momenteel heerst.

De besturing van de Wii vereist, zoals eerder al vermeld, van de gebruiker dat hij fysieke handelingen uitvoert. Zo moet je tijdens het spelen van een actiegame de controller vasthouden alsof het een handvat is van een zwaard. Om de vijand te doden moet je dan letterlijk steken met je controller. Ook bij een spelletje tennis moet je de controller in je hand houden alsof het een tennisracket is en kan je op allerlei manieren swingen om de bal te raken.
Uiteraard is deze nieuwe benadering van videogames spelen een directe schot in de roos geweest omdat je eindelijk de bewegingen uit het spel volledig kan controleren met levensechte bewegingen. Tevens valt ook meteen het vaak gebruikte argument weg dat videogames voor luie en ongezonde mensen is omdat je altijd stil zit; bewegen is toch gezond, nietwaar?

Professionele tennisspelers zullen het niet ontkennen; een tenniselleboog kan zeer lastig zijn. Je kan zo’n tenniselleboog krijgen door je spieren te overbelasten. Wie teveel tennis speelt zonder het lichaam de kans te geven om te recupereren, zal onvermijdelijk met zo’n tenniselleboog in contact komen.
Wie vaak lange sessies tennis speelt op de Wii loopt hetzelfde risico. Onder andere een groep Nederlandse kinesisten spreekt over een stijgend aantal bezoeken van ouders met kinderen die een tenniselleboog hebben opgelopen door het langdurig spelen van spelletjes op de Wii console.

Gelukkig spreken de verschillende artsen allemaal wel op dezelfde toon als het aankomt op het spelen van videogames; geen enkele arts raadt het af om nog verder op de betrokken console te spelen, integendeel.
Waar het probleem zich dan wel bevindt is in de lichamelijke voorbereiding. Ook professionele sporters moeten zich eerst opwarmen voor ze hun lichaam aan een intensieve of langdurige inspanning kunnen onderwerpen. Kinderen die vaak op de Wii spelen zouden net dezelfde aanpak kunnen gebruiken om een Wii-elleboog te voorkomen: een korte warming-up voor het spelen doet namelijk wonderen.

Voordat je dus nog eens een avondje op de Wii gaat spelen kan je best even die oude aerobics-dvd van onder het stof halen en jezelf van een goede opwarming voorzien om een een tip-top in orde game-ervaring te hebben zonder achteraf geplaagd te worden door een tenniselleboog Wii-elleboog.

Wii tenniselleboog

Ten slotte wil ik er nog aan toevoegen dat berichten als dit je er zeker niet van mogen weerhouden om al dan niet een spelconsole voor je kinderen te kopen. Zeker voor het jongere publiek is Nintendo’s console het ideale speelgoed dat de oog/hand-coördinatie traint en probeert om cognitieve vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht te stimuleren. Tevens is er ook al met verschillende studies aangetoont dat kinderen die videogames spelen in hun jeugd een sterker logisch denkvermogen ontwikkelen. Als ouder is het zeer positief om je kind ook aan te moedigen om te blijven proberen wanneer het vast zit in een spel omwille van een moeilijke hindernis of opdracht; zo leert het kind om niet op te geven bij een tegenslag en zal het leren om autonoom op zoek te gaan naar creatieve oplossingen.

Uiteraard heb je ook als ouder voordeel van een spelconsole; het houdt kinderen van de straat af en zo’n spelcomputer neemt weinig ruimte in beslag. De getrainde vaardigheden zullen het kind zeker van pas komen tijdens de schoolstudies en ook later tijdens de rest van zijn of haar leven. Dat er dan al eens een tenniselleboog tussen kan zitten is maar een kleine prijs voor al het profijt dat zowel de ouders als het kind uit zo’n spelconsole kan halen.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in gezondheid, Videogames met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>