Xbox360 steekt Wii voorbij in Nintendo’s thuisland Japan

Naast de recente berichten over de Wii-elleboog is er nog meer nieuws uit het land van de rijzende zon. Het zit namelijk zo dat voor het eerst in de geschiedenis de Japanse verkoopcijfers van de Xbox 360 hoger uitvielen dan die van Nintendo’s dominante console Wii. In eerste instantie lijkt dit misschien niet zo’n opmerkelijk nieuws maar niets is minder waar.

Microsoft’s console, de Xbox360, heeft vanaf de lancering problemen gehad om een beetje voet aan wal te krijgen in het verre Japan. Het sterk nationalistische gevoel dat leeft bij de Japanners heeft er onder meer toe geleid dat de Japanse consoles Wii en Playstation3 (Sony) de voorkeur genieten boven de Amerikaanse Xbox360. Deze trend heeft jaren stand gehouden maar is zeer recentelijk doorbroken.
Microsoft is erin geslaagd om de nummer 1 in de Japanse verkooplijsten (het aantal verkochte console-units per week), zij het tijdelijk, van de troon te slaan. Een jaar geleden stond Nintendo met haar Wii onvermurwbaar op kop met tienduizenden units per week, in de verte gevolgd door Sony’s PS3 welke een regelmatige afzet kende van enkele duizenden units per week, met helemaal achteraan Microsoft dat zich tevreden moest stellen met enkele tientallen tot een paar honderd verkochte consoles per week.

De doorbraak in deze trend wordt gekenmerkd door de lancering van het spel Star Ocean 4: The last hope en de alsmaar zakkende verkopen van de Wii. De console heeft blijkbaar veel moeite om nog nieuwe gamers naar zich toe te trekken in het thuisland. Star Ocean 4 is daarenboven een zeer populaire reeks, zowel op tv als op de consoles. Het laatste deel van dit spel is exclusief op de Xbox360 verschenen waardoor de ‘hype-gekte’ alleen maar bevredigd kan worden door het aanschaffen van het spel met bijbehorende console.

Het is uiteraard afwachten om te kunnen oordelen of deze oude trend eenmalig doorbroken werd met een gelukstreffer, of dat Microsoft een nieuwe trend kan zetten door de consolemarkt in Japan te blijven domineren door het uitbrengen van exclusieve titels en content.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Videogames met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>