Koolstoftabletten: een redder in geval van drugsnoodgevallen

Uitgaan tijdens het weekend is voor veel mensen de belangrijkste uitlaatklep om stress en frustraties van op het werk los te laten. Naar een feestje gaan is echter niet altijd zonder risico’s, de dingen kunnen wel eens mislopen en soms kan je jezelf hierop voorbereiden. Wie regelmatig op een fuif of in een discotheek zit kan hier alvast een gouden tip terugvinden voor als je ongewenst met drugs in contact bent gekomen.

Er eens stevig invliegen met je collega’s, familie, vrienden, zelfs met mensen die je niet kent, doet je even vergeten wat je van maandag tot vrijdag allemaal moet slikken op je werk. De ene persoon verkiest een rustig café om een glas bier aan de toog te gaan drinken, iemand anders verkiest misschien een cocktailbar of een jazzcafé met live optredens, maar er zijn ook mensen die dan weer veel liever op een fuif of in een dancing of discotheek vertoeven om eens goed uit de bol te gaan. Helaas loopt deze laatste groep mensen wel steeds vaker het risico om, al dan niet ongewenst, met drugs in contact te komen.

Wie regelmatig een stapje zet in het nachtleven heeft zeker al wel eens zo’n verhaal gehoord waarbij iemand onwel is geworden doordat men ‘iets in het drankje heeft gedaan‘ terwijl de persoon in kwestie dat niet wist. Soms doen de mensen uit de omgeving van het slachtoffer dit omdat hij of zij in eerste instantie weigerde om de drugs te nemen. Het is dan allemaal niet zo slecht bedoeld maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn. In zo’n geval zou ik de daders zeer grondig onder handen nemen, en hun duidelijk wijzen op de wandaden, de mogelijke gevolgen en hun verantwoordelijkheden. Er zijn echter ook mensen met minder goede bedoelingen, deze proberen het slachtoffer met drugs te bedwelmen zodat ze misbruik kunnen maken van de toestand waarin het slachtoffer zich bevindt, al dan niet seksueel getint. In zo’n geval moet je gewoon een klacht gaan indienen bij de politie, zeker als je weet wie de daders zijn. Ook al ben je er goed van afgekomen, je kan beter helpen voorkomen dat zulke daders nog nieuwe slachtoffers kunnen maken.

Carbobel koolstoftabletten

Maar wat doe je nu wanneer jij of iemand die je kent slachtoffer is geworden en zich ‘slecht‘ voelt? Wie onwel is geworden door het nemen van drugs (al dan niet ongewenst) voelt zich eigenlijk vooral slecht omdat er een intoxicatie (vergiftiging) is plaatsgevonden in het lichaam. Een goed middeltje, dat vaak vergeten is door dokters en het personeel van zo’n discotheek is de aloude koolstoftablet (zie foto boven). Dit zijn zwarte tabletten die bestaan uit samengeperste koolstof. Sommige mensen noemen het ook steenkooltabletten, al is dat eigenlijk een verkeerde benaming. Wanneer je deze tabletten inneemt zullen ze de toxines (gifstoffen) in je lichaam als het ware opzuigen als een spons, hierdoor wordt je sneller van je misselijk gevoel ontdaan. Deze tabletten zijn ook handig voor als je diarree hebt of last van je maag, darmen of urinewegen hebt. Ze ontlasten ook je nieren doordat de gifstoffen worden vastgehouden in de koolstof welke samen met je ontlasting het lichaam verlaat via de darmen.

De reden waarom de dokters deze tabletten niet meer zo vaak aanraden ligt vermoedelijk in de prijs van het product. Voor nog geen 5 euro heb je namelijk een potje waarin 30 van deze tabletten zitten. Bij een intoxicatie neem je best 2 tabletten en voor een snelle ‘zuivering’ van je lichaam kauw je ze best fijn voordat je ze doorslikt. Je hoeft trouwens geen voorschrift te halen bij de dokter aangezien deze tabletten vrij verkrijgbaar zijn in de apotheek. Er bestaan ook capsules met fijngemalen koolstof, deze zijn echter aanzienlijk duurder en bevatten veel minder koolstof. Voor 1 tablet dien je ongeveer een 4-tal capsules te nemen.

Wie dus regelmatig op stap gaat doet er zeker geen kwaad aan om een potje koolstoftabletten in de wagen of handtas te bewaren. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het veiligheidspersoneel in discotheken en clubs vaak nog nooit gehoord heeft van deze tabletten, hou daarom de bijsluiter steeds bij het potje als je op stap gaat. Wanneer iemand uit je vriendenkring het ‘slachtoffer’ is geworden kan je deze wel zeer snel helpen door deze twee tabletten toe te dienen. Na een half uurtje is de koolstof er in 9 van de 10 gevallen er al in geslaagd om het slachtoffer weer volledig aan de beterhand te krijgen.

De koolstoftabletten zijn echter geen wondermiddeltje. Wie een te grote dosis (of cocktail) drugs binnen heeft gekregen en in een coma dreigt te vallen moet nog steeds zo snel mogelijk naar de spoeddienst van een ziekenhuis worden gebracht. Voor iemand die in coma gevallen is telt letterlijk elke seconde en het toedienen van koolstoftabletten kan best uitgesteld worden totdat de persoon weer bij bewustzijn is en de maag eerst werd leeggepompt. De koolstoftabletten mogen ook geen vrijgeleide zijn om met drugs te experimenteren; het is een hulpmiddel voor in noodgevallen, geen middeltje voor als het misloopt.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in drugs, gezondheid, Persoonlijke aantekeningen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Koolstoftabletten: een redder in geval van drugsnoodgevallen

 1. Lotje schreef:

  Het is trouwens niet de eerste keer dat mensen bij ons kwamen vragen of we geen koolstoftabletten bij hadden, omdat er iemand te zat (en wss heel misselijk) naar buiten was gevoerd. Dus deze pillen helpen echt wel als je voelt dat je moet gaan braken enz.
  Ik gebruik het ook gewoon als ik me misselijk voel omdat ik iets slecht gegeten heb… moet niet persé door een intoxicatie zijn van drugs of alcohol.

 2. Silke schreef:

  Zeer interessante post Bogy!
  Hopelijk steken de feestgangers hun lichtje ervan op.
  MAAR… Maar natuurlijk beter voorkomen dan genezen :p

  • BoGy schreef:

   Inderdaad, het is nog altijd beter om te voorkomen..

   Want of je nu koolstoftabletten gebruikt of niet, drugs brengt sowieso schade toe en dat kan je alleen maar voorkomen door NIET te gebruiken (maar ook door je consumpties goed in’t oog te houden bv)

 3. Pascal9961 schreef:

  Niet aan te raden. De tablet op te snuiven.

  • BoGy schreef:

   Opsnuiven????

   meen je dat? hebt gij dat geplet en dan opgesnoven?? amai, da moet nogal een zicht zijn geweest achteraf ….

   k zou ook nooit iemand aanzetten om dat op te snuiven… de werking van het product gebeurt in de maag éh, niet in de neusholte..

   ‘t voordeel is nu natuurlijk wel da we al een testcase hebben om het nasaal te proberen…. hoeven we da zelf niet meer te doen ;)

   bedankt voor uw interessante reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>