Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft inmiddels een gsm

Volgens de laatste rapporten van de International Telecommunication Union, een organisatie van de Verenigde Naties die zich uitsluitend met telecommunicatie bezighoudt, wordt becijferd dat reeds meer dan 60 procent van de wereldbevolking in het bezit is van een gsm-toestel.

Het ITU heeft een rapport opgemaakt waarin het gsm gebruik in 203 landen werd vergeleken voor een periode van 5 jaar, meer precies van 2002 tot 2007. Naast het gsm gebruik werd ook gekeken naar andere onderdelen die te maken hebben met informatie en communicatie; zo werd onder andere geregistreerd hoeveel computers er per huishouden zijn, hoeveel internetgebruikers, het computerniveau van de gebruikers, enzovoort.

In deze 5 jaar is het gebruik van de gsm alvast gestegen van ongeveer een miljard gebuikers in 2002 naar meer dan 4.1 gebruikers in 2007. Vooral de ontwikkelingslanden lijken met een grote inhaalbeweging bezig te zijn. De meest ontwikkelde landen, vooral West-Europa, kennen echter een stagnatie van de groei omdat de markt hier reeds enorm verzadigd is.
Ook blijkt dat het aantal nieuwe telefoonaansluitingen voor het vaste net veel minder snel groeien, dit kan worden toegeschreven aan het feit dat in de ontwikkelde landen men de telefoonlijn gebruikt voor internet. Zonder deze vereiste (men kan geen adsl nemen zonder telefoondraad) zou dit niet het geval zijn en zou op globaal niveau de markt voor vaste telefonie zelfs inkrimpen. In de minder ontwikkelde landen verkiest men de gsm boven een vaste telefoonlijn als primair communicatiemiddel, waardoor er in die regio’s geen groei meer is in de markt voor vaste telefonie.

Op dit moment houdt de vaste telefoonlijn dus met veel moeite nog stand, maar het ziet er naar uit dat dit binnen enkele jaren wel eens volledig zou kunnen veranderen. De mobiele providers bieden momenteel ook al internet aan, al zijn de tarieven die gehanteerd worden enorm duur voor dagelijks gebruik. Voor de toekomst ligt het in de verwachting dat de mobiele providers hun prijzen stelselmatig zullen laten zakken todat ze een betaalbaar alternatief kunnen bieden voor internet via een vaste verbinding.

Het gsm-rapport waarin de 203 landen uit het rapport vergeleken worden kan je lokaal bij ons downloaden in pdf-formaat op de volgende link: Rapport gsm-gebruik ITU (VN)
Meer informatie en details kan je terugvinden op de website van het ITU.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in lifestyle, Telecom met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>