Wanneer ben je een filosoof?

Voordat ik mijn eigen visie over het filosoof zijn zal voorleggen wil ik eerst even bekijken wat Wikipedia (NL: filosoof) er zoal over te vertellen heeft. In deze publieke encyclopedie staat dat een filosoof een beoefenaar is van de filosofie, al dan niet in het bezit van een academische titel. Het woord filosoof vindt zijn oorsprong in de Griekse woorden ‘filos’ (= vriend) en ‘sofia’ (=wijsheid). Uiteraard is het ook van belang wat men nu juist verstaat onder filosofie, en daar schrijft Wikipedia (NL: filosofie) over dat dit het verlangen is naar kennis en wijsheid.

Een filosoof is dan ook iemand die graag nadenkt over wat hij en anderen ervaren om nieuwe inzichten (kennis) en denkpistes (wijsheid) te ontdekken. Een filosoof kan een gediplomeerd academicus zijn, al is dat helemaal geen vereiste om te filosoferen. Het is meestal wel belangrijk om realistisch te blijven bij het nadenken; tenslotte werk je met je hersenen en het creatieve deel ervan kan al gauw omslaan in fantasie. Een filosoof die geloofwaardig wil zijn kan daarom best wel vooruitstrevend zijn in het denken maar moet eens zo meer opletten dat zijn of haar visie wordt gecategoriseerd onder fictie.

Jules VerneJules Verne is door de meeste mensen gekend als een groot schrijver die ondermeer boeken schreef waarin hij voorspelde dat de mens op de maan zou wandelen, dat we met onderzeeboten onder de Noordpool zouden varen en nog talloze andere uitvindingen die in zijn tijd werden afgedaan als je reinste fantasie.
In werkelijkheid zijn deze verhalen helemaal geen fantasie. Jules Verne was namelijk een intelligente kerel die effectief op een wetenschappelijke manier onderzoek heeft verricht naar de dingen waarover hij schreef. Hij heeft nagedacht over hoe de wereld er zou kunnen uitzien als de technologie vrij haar gangetje zou kunnen gaan, hij heeft erover gefilosofeerd.

Mijn eigen wijsbegeerte zet me dan ook met de regelmaat van de klok aan om na te denken over wat ik hoor, zie, voel, proef, ruik en ervaar. Mijn directe omgeving maar ook de gebeurtenissen in de wijde wereld inspireren me, fascineren me en passioneren me elke dag opnieuw. Om te begrijpen en te verklaren waarom de dingen zijn zoals ze zijn beroep ik mezelf onder andere op mijn inlevingsvermogen, analytisch en logisch denkvermogen en de talrijke ervaringen en kennis die in mij huist. Ik probeer te leren uit mijn eigen ervaringen, maar ook uit de ervaringen van anderen. Ik ben geen gediplomeerd academicus, en toch heb ook ik een idee over de wereld is en hoe hij zou kunnen zijn.

Nadenken verrijkt jezelf, het kost niets en je kan er ook andere mensen met helpen. Wat houdt jou tegen om eens te filosoferen? Het leven gaat al zo snel voorbij! Af en toe even stilstaan in het leven brengt kalmte en rust. Het laat je weer beseffen dat het leven veel meer te bieden heeft dan de wereld waarin je nu leeft.
Wanneer ben jij een filosoof?

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2 met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>