Roosendaal stopt met het gedogen van coffeeshops

Enkele weken geleden berichtten we nog over de Belgische klaagzang tegenover het drugstoerisme in Nederland. Verschillende burgemeesters kloegen namelijk dat Nederlandse gemeenten hun coffeeshops van de grens moeten weghouden. De gemeente Roosendaal is dan ook de eerste gemeente die het gedoogbeleid volledig naast zich neerlegt waardoor het openhouden van een coffeeshop op haar grondgebied illegaal wordt.

Concreet betekent dit dat de 4 bestaande coffeeshops zullen moeten verdwijnen. Vanaf 16 september 2009 zullen deze coffeeshops dan ook hun deuren definitief moeten sluiten, tenzij de verkoop van soft-drugs in deze etablissementen gestaakt wordt. Wat deze beslissing voor coffeeshops in andere gemeenten tot gevolg heeft is nog niet duidelijk, al wordt door velen gevreesd dat dit het begin van het einde is voor het gedoogbeleid. De cannabisgebruikers die niet meer in Roosendaal terecht kunnen zullen alsnog op zoek gaan in andere steden en gemeenten waardoor de overlast verschuift in plaats van opgelost wordt. Wanneer andere gemeenten teveel overlast krijgen kunnen ook zij op hun beurt ook de politiek rond het gedoogbeleid herzien wat uiteindelijk een sneeuwbaleffect met zich mee zal brengen.

CannabisHet sluiten van coffeeshops brengt ook nog andere problemen met zich mee; de illegale drugshandel. Doordat er geen legale manier meer is om softdrugs te kunnen aankopen dwingt men de gebruikers om contacten te leggen met criminele organisaties. Het is ook niet ondenkbaar dat de kwaliteit van de cannabisprodukten drastisch achteruit zal gaan wanneer niemand meer aansprakelijk is voor de kwaliteit van de wiet of hasj. Een coffeeshop die slechte wiet verkoopt zal klanten verliezen, een drugsdealer die slechte (bewerkte) wiet verkoopt verliest amper klanten want deze klanten hebben geen andere keuze dan bij de dealer te kopen. Ook de scheiding van het soft- en harddrugs-milieu wordt opgeheven, klanten die naar een coffeeshop gaan komen hoe dan ook niet in contact met harddrugs, deze zijn namelijk verboden in alle coffeeshops en hier wordt streng op toegekeken door de Nederlandse overheid en politie. Deze controle zal volledig wegvallen; de softdrug-gebruikers krijgen in het illegale circuit niet alleen cannabis aangeboden maar ook harddrugs zal hen worden aangeboden. Hierdoor wordt de kans op een gevaarlijke drugsverslaving wel heel groot.

Ten slotte is er nog een heel belangrijk aspect; geld. De coffeeshops in Roosendaal brengen elk jaar zo’n 25.000 drugstoeristen op de been. Al deze ‘toeristen’ kopen cannabisprodukten in de coffeeshops, hier wordt belastingsgeld aan verdiend. Een redelijk aandeel van deze toeristen gaat ook winkelen in de Roosendaalse supermarkten, aangezien het in Nederland een pak goedkoper is om boodschappen te doen valt hier aardig wat te besparen voor ons Belgen, ook hier wordt weer belastingsgeld aan verdiend. Om te parkeren in Roosendaal moet je bijna overal betalen, vooral in de buurt van de winkels en de coffeeshops, ook hier wordt er weer geld verdiend aan de drugstoerist. Het plaatje van opbrengsten is dus veel groter dan alleen maar belastingen over de verkochte wiet en hasj.

Is het stopzetten van het Nederlandse gedoogbeleid ingezet? Zullen de drugstoeristen zich organiseren met ‘groene marsen’ om de coffeeshops open te houden? Het is nu afwachten hoe de cannabisgebruikers zullen reageren wanneer de coffeeshops geen wiet of hasj meer verkopen en hoe de omliggende gemeenten van Roosendaal de extra ‘drugstoeristen’ zullen opvangen. De joint waarover dit allemaal gaat is zeker nog niet opgerookt.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in drugs, Internet, shopping, Telecom met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>