Britse campagne tegen overgewicht in het verkeerde keelgat geschoten

De campagne ‘Change 4 Life‘ waarin de Britse overheid ouders probeert te wijzen op de gevaren van overgewicht is in het verkeerde keelgat geschoten bij de videogames industrie. Onder andere affiches en promotiefilmpjes zouden volgens laatsgenoemden schade berokkenen aan het imago van videogames waardoor de verkopen achteruit zullen gaan.

Onderstaand filmpje is een van de onderdelen uit de campagne;

Onder andere Sony is danig aangedaan door deze campagne en wil duidelijk niet met zich laten sollen. Het bedrijf denkt eraan om het bedrijf aan te klagen dat de campagnes uitwerkt aan. ‘The Gate’, het bedrijf dat in opdracht van de Britse overheid de campagne uitwerkt, kan namelijk voor de rechter worden gedaagd omdat het in een affiche gebruik heeft gemaakt van de Playstation3-controller zonder dat hiervoor toestemming is verkregen van Sony.
Alle merknamen, hardware, software, productnamen, en logo’s zijn namelijk beschermd door wetgeving zoals het merkenrecht, ze mogen dus niet zomaar gebruikt worden door iemand anders. Hier maakt Sony dan ook maar al te graag gebruik van in haar poging om de ‘lastercampagne jegens videogames‘ een halt toe te roepen.

Ook andere bedrijven binnen de de videogamesindustrie zijn niet al te hoog opgezet met de ‘Change 4 Life’ campagne. Zo onderstrepen ze wel dat een gezonde levensstijl inhoudt dat je regelmatig beweegt, maar dat videogames slecht zouden zijn voor de gezondheid is een brug te ver. “Videogames zoals ‘Wii Sports’ en accessoires zoals het ‘Wii fit balance board’ eisen juist van de speler dat hij zich beweegt” klinkt het bij een bekende gamesfabrikant.

Ook Richard Keith, werknemer bij de uitgever Future, heeft zo zijn bedenkingen. Volgens hem is het voorbeeld uit de campagne waarin een kind het videospel Space Invaders speelt (zie filmpje boven) niet meer van deze tijd: “Tegenwoordig spelen we spellen die onze hersenen trainen zoals BrainTrainer, rocken we stevig los op onze gitaar met spellen als Rockband en sluiten we de avond sportief af met een game tennis in ‘Wii Sports’.

Het lijkt er dan ook op dat de spellenindustrie zich niet zomaar gewonnen zal geven en er alles aan zal doen om schade aan het imago van videospellen te vermijden. Videogames liggen volgens hen al genoeg vaak onder schot door de talloze moordpartijen waarbij de (vaak jonge) daders hun mosterd zouden hebben gehaald in videogames als Grand Theft Auto.

Hoe dit afloopt kan wel eens interessant worden, wie weet worden we binnenkort overstelpt met videogames die ons ‘gezond’ houden…

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in gezondheid, Videogames met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>