Experiment: leren studenten beter met een iPhone?

In de Nederlandse school voor middelbaar onderwijs Dalton te Voorburg loopt wel een heel bijzonder experiment. Studenten uit twee klassen van het tweede jaar nemen deel aan een experiment waarbij de ene helft van de klas moet leren op de oude manier terwijl de andere helft een iPhone ter beschikking krijgt die hen moet ondersteunen bij het studeren.

iPhone 3GZo’n dertig leerlingen kregen van de stichting Digitale School een splinternieuwe iPhone 3G waarmee ze het Nederlandse leerplatform wrts.nl kunnen bereiken en gebruiken.  Omdat het nog steeds een experiment betreft heeft de andere helft leerlingen van de twee klassen geen iPhone gekregen. Gedurende een tweetal maanden zal men de resultaten en vorderingen van de studenten opvolgen en bestuderen in de hoop te kunnen aantonen dat er een verschil is tussen de twee groepen.

Momenteel is er echter nog niet veel ‘leer- en oefensoftware‘ beschikbaar voor gsm-toestellen die beschikken over mobiel internet. Er is wel een groot educatief aanbod op internet, maar daarvoor heb je een computer nodig en de gemiddelde student uit het tweede middelbaar heeft eerder een eigen gsm dan een eigen computer met internet.

Dit experiment deel moet dan ook aan het licht brengen of studenten al dan niet gebaat zijn met educatieve applicaties op hun mobiele telefoon. De iPhones die de studenten tot hun beschikking hebben gekregen zijn dan ook enkel bedoeld om het educatief platform te testen, bellen of sms’en gaat niet.
Het onderzoek waar dit experiment deel van uitmaakt is om te bekijken of het ontwikkelen van educatieve software voor de mobiele telefoon wel een goede zaak is. Positieve resultaten zouden ontwikkelaars kunnen prikkelen om software te gaan ontwikkelen die het studeren kan ondersteunen.
Als de resultaten geen noembaar verschil aantonen tussen de twee groepen studenten hoeft men ook niet verder geld te investeren in commerciele educatieve software voor de mobiele telefoon.

De studenten moeten na het project hun iPod wel teruggeven aan de stichting.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Experimenten met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>