Wat kunnen we doen tegen de golf van moordende tieners?

Steeds vaker wordt de maatschappij geconfronteerd met verontrustende nieuwsberichten waarin we moeten vernemen dat een tiener een spoor van geweld en moord trekt door een school of kindercrèche, al dan niet in eigen land. In de tien jaar die sinds 20 april 1999 de revue zijn gepasseerd hebben we voorlopig alleen maar bewezen dat de 13 doden en 23 gewonden die in alle onschuld bij de ‘Columbine High School massacre‘ betrokken waren niet betekenisvol genoeg zijn geweest.

Wanneer in de lente van 1999 twee jonge studenten de wereld choqueerden sprong de media en de politiek maar al te graag op de kar. De media bracht talloze reportages over zinloos geweld, vredesmarsen, ouders die hun kinderen verloren waren, pesten op school en er werd zelfs een film (Bowling for Columbine, nvdr) over het onderwerp gemaakt. Verscheidene politiekers en verontruste ouders scandeerden dan weer dat geweldadige videogames aan de bron lagen van het geweld en de tieners zou inspireren om de gruweldaden uit te voeren.

Helaas moeten we tien jaar na Columbine nog steeds berichten lezen over moordende tieners. Zo was er onlangs de kindercrèche Fabeltjesland waar Kim De Gelder het op de peuters gemunt had. Hebben we dan niets geleerd uit de gruwel in Amerika? Is er dan niets veranderd in al die tijd? Konden we het niet voorkomen?
Talloze televisiedebatten zijn er gevoerd, honderden marsen zijn er gevoerd, duizenden bloemenkransen zijn neergelegd en nog eens zoveel kaarsen zijn er gebrand maar niets mocht blijkbaar baten.

Nog steeds wordt er vanuit verschillende hoeken opgeroepen om geweldadige videogames te verbieden. In Duitsland bestaat er dan ook al jaren een vorm van censuur op videogames. Talloze videogames zouden in Duitsland nooit de winkelrekken halen als er niet gesleuteld werd aan de beelden die de gamer te zien krijgt. Het bloedvergieten en extreem geweld wordt uit de spellen verwijderd; zo krijgt de speler bijvoorbeeld groen in plaats van rood bloed te zien en worden menselijke tegenstanders vervangen door robots. De Duitse wetgeving verbiedt het namelijk om, al dan niet virtueel, mensen te vermoorden.
De Duitse regering dacht met deze maatregel de jeugd te kunnen beschermen voor wat de studenten in Columbine overkomen is. Des te groter moet de klap dan ook geweest zijn toen de eerste berichten over de moordende 17-jarige student in Winnenden binnenliepen bij de regeringsleiders.

Volgens mij toont dit ook aan dat we al 10 jaar lang op de verkeerde manier aan het werken zijn; ondanks al onze geleverde inspanningen worden wij en onze kinderen nog steeds opnieuw geconfronteerd met tieners die bewapend een ‘veilige plaats voor onze kinderen’ binnenwandelen en daar de hel loslaten met keer op keer dezelfde gevolgen.

Uiteraard speelt de media wel een rol in de opvoeding van onze kinderen. Videogames leren onze kinderen reflexen aan en tegelijkertijd is het een vorm van ontspanning, als een film zeg maar. Maar net als bij films, tekenfilms en stripboeken is het belangrijk dat we onze kinderen ook met deze vorm van media leren omgaan. We verbieden onze kinderen toch ook niet om tekenfilms te zien waar geweld in voorkomt? Dragonball Z, GI Joe, Power Rangers en zelfs echte klassiekers als Tom & Jerry bevatten een dosis geweld en die dingen verbieden we niet. Sterker nog, we lachen er zelfs om als de doordachte muis Jerry voor de zoveelste keer een pijnlijke oplawaai verkoopt aan de eeuwig verliezende poes Tom.

De oorzaak van de tienermoorden zit dan ook niet in geweldadige videogames, al is er wel een link tussen videogames en bepaalde tienermoorden. Zo wordt er gesteld dat sommige tieners bepaalde karakters uit videogames imiteren tijdens hun moordpartij. Maar dit maakt nog steeds niet dat deze videospellen dan ook meteen de oorzaak zijn; een tiener die aan het moorden gaat is duidelijk niet zichzelf, hij neemt de rol van killer aan en om dit zo goed mogelijk uit te voeren neemt hij een rol aan van een personage die hij zelf het beste kent. In sommige gevallen zal dat het hoofdpersonage uit GTA (Grand Theft Auto, nvdr) zijn, maar als de tiener in kwestie deze spellen niet kent zal hij naar een ander personage grijpen dat hij kent. Als de tiener geen videogames speelt zal hij hoogstwaarschijnlijk een karakter uit een stripboek of film nabootsen, zijn held zeg maar.

Dit brengt me meteen terug bij de rol van de media; als zij ervoor zorgen dat tieners geen geweldadige personages kennen, kunnen ze deze ook niet meer imiteren. We zouden dus kunnen starten met het censureren van films, strips, boeken, videogames, televisieprogramma’s, … maar ook de krant en het nieuws op tv zouden met geen woord of beeld mogen reppen over geweld. Duidelijk een onhaalbare kaart, maar toch zijn er landen die alvast gestart zijn met het bannen van geweld in videogames en het ziet er voorlopig naar uit dat er nog meer regeringen een verbod zullen ondertekenen.

De echte oplossing om moordende tieners te voorkomen ligt volgens mij nog steeds ergens anders; bij de tiener zelf. Als de tiener geen reden meer heeft om te moorden, zal hij ook geen personage aannemen om die moorden uit te voeren. De directe sociale omgeving van de tiener speelt hierbij de belangrijkste rol; een wanhoopsdaad voer je namelijk alleen maar uit als je ook echt wanhopig bent. Tieners die niemand hebben waarbij ze terecht kunnen als ze in een crisis zitten lopen dan ook het meeste risico op een slechte afloop.

Om te voorkomen dat tieners op hol slagen en veranderen in een killer, kunnen we er best voor zorgen dat onze kinderen een stabiele thuis hebben; dat ze altijd iemand hebben waar ze, ongeacht het probleem, altijd terecht kunnen. Een stabiele thuis heeft niets met arm of rijk te maken maar alles met liefde, familie, zorg, genegenheid en warmte.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2 met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Wat kunnen we doen tegen de golf van moordende tieners?

 1. gaelle schreef:

  Heel goed geschreven, doe echt zo verder, meer mensen zouden zo moeten praten!!!

  • BoGy schreef:

   Ik hoop gewoon dat mensen ook tussen de lijnen hebben gelezen dat een luisterend oor zijn wonderen kan verrichten…

   Als iedereen zo zou praten; zouden we al 1 stap verder zijn.
   Maar moest iedereen het ook echt doen; dan zouden we op onze bestemming zijn.

   bedankt voor je reactie trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>