Kopen we in de toekomst ‘speeltijd’ voor videospellen?

In de strijd tegen piraterij moeten de uitgevers van videogames steeds inventiever zijn iedereen tevreden te houden. De spellen moeten zo goed mogelijk beschermd zijn tegen illegaal kopieren maar tegelijkertijd mag deze beveiliging geen problemen opleveren die het verhinderen om een legale versie van het spel te spelen. OnLive is een uitgever die een nieuwe distributievorm heeft aangekondigd waarbij videospellen via een internetverbinding kunnen gespeeld worden.

Uiteraard is OnLive niet de eerste uitgever die een online distributieplatform heeft opgezet; Steam, Xbox Live Arcade, Playstation Store en Wii Shop Channel hebben allemaal miljoenen gebruikers en het vereist dan ook de nodige inventiviteit om een degelijk alternatief te bieden voor de huidige successtories. De nieuwe speler op de markt is daarom niet bij de pakken blijven zitten en heeft een uniek systeem ontwikkeld qua opzet en werking geen voorgangers kent.

onlive_gaming

OnLive probeert zich namelijk te onderscheiden door een platform aan te bieden waarbij de spellen niet hoeven gedownload te worden naar de pc van de gebruiker. In plaats hiervan krijgt de speler tijdens het spelen een videostream aangeboden; de server verwerkt namelijk het spel en stuurt de beelden door naar de client. Dankzij deze manier van werken kan de uitgever zijn software beter beschermen en dat maakt de kans dat het spel illegaal gedownload kan worden veel kleiner.

Maar ook voor de gebruiker brengt het platform een aantal gunstige neveneffecten met zich mee. Doordat het spel niet geïnstalleerd moet te worden hoeft de gebruiker geen schijfruimte op te geven voor de installatie.  Tegelijkertijd houdt dit in dat de gebruiker ook niet hoeft te knoeien met de instellingen van het spel; hij krijgt een kant-en-klaar videobeeld voorgeschoteld van een server die het spel in zijn plaats verwerkt. Daarbovenop komt het voordeel dat de gamer geen hardware upgrades moet uitvoeren als er nieuwe spellen met zwaardere systeemeisen uitkomen; de systeemvereisten voor de eindgebruiker zijn namelijk niet meer dan een breedband internetverbinding en een computer die krachtig genoeg is om de ontvangen videobeelden zonder haperingen weer te geven.

Deze unieke eigenschappen maken het platform zeer interessant voor zowel ontwikkelaars als gamers. De ontwikkelaars van videospellen kunnen nu met hun nieuwe games ook een hele grote doelgroep aanspreken die ze totnogtoe altijd hebben moeten overslaan; gamers met een laag budget. Deze minderbegoede spelfanaten kunnen dankzij dit platform op hun iets oudere pc ook de nieuwste grafische pareltjes van videogames spelen, momenteel heb je hier nog steeds een stevige high-end game pc voor nodig. Om een spel via OnLive te spelen zal je met aangekochte credits ‘speeltijd’ kunnen kopen, een beetje vergelijkbaar met het MS Points systeem van Microsoft, behalve dan dat je bij OnLive videobeelden ontvangt in plaats van een downloadversie van het spel.

Het nieuwe platform zal in alle waarschijnlijkheid een harde wind doen waaien in het land van online distributie voor videospellen al het hoeft zeker niet het einde te betekenen voor de oude rotten in het vak. Het systeem van OnLive is geen vervangend systeem voor de huidige markt maar wel een mooie aanvulling op de huidige sytemen voor het online verspreiden van videogames. Veel gamers willen namelijk nog steeds liever het spel volledig op hun eigen pc draaien. Dit levert voordelen op voor de spelervaring van de gebruiker en de reactiesnelheid van het spel ten opzichte van het systeem van OnLive.

Het lijkt dan ook het meest plausibel om te besluiten dat OnLive een doelgroep aanspreekt die tot nu toe een beetje in de kou is blijven staan omdat ze niet genoeg geld hadden om een nieuwe pc aan te schaffen.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Videogames met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>