Veilig druggebruik komt stilaan binnen handbereik

Als het over drugs gaat is de Belgische wet nogal karig met informatie; het is verboden om drugs te kopen of op zak te hebben. Over het gebruik staat er niet veel geschreven, maar als je het niet mag kopen, hoe kan je het dan gebruiken? Ondanks het verbod is drugs toch aanwezig in onze maatschappij en wordt de gebruiker momenteel aan zijn lot over gelaten: wie vandaag drugs koopt weet eigenlijk niet wat hij nu echt in zijn handen heeft gekregen en aan dit probleem kan in de toekomst wel eens een einde komen.

Joint

De meeste drugs die verkocht worden zijn versneden; deze drugs worden aangelengd of verdund met een bijproduct om meer volume (= winst) op te leveren met dezelfde hoeveelheid actieve stoffen. Hierdoor gaat de kwaliteit van het originele product drastisch achteruit. Uiteraard doorlopen de meeste drugs een heel netwerk van toeleveranciers, boven- en onderdealers voordat ze de gebruiker bereiken. Hierdoor wordt de drugs vaak meerdere keren versneden, vaak met aspirine, codeïne, paracetamol en andere geneesmiddelen die al dan niet zonder voorschrift verkregen kunnen worden. Het wordt ook steeds moeilijker om aan de juiste grondstoffen te komen om drugs te produceren waardoor de kostprijs enorm stijgt en men steeds vaker grijpt naar alternatieve grondstoffen die ongeveer dezelfde eigenschappen hebben.

Het resultaat hiervan is dat de gebruiker een cocktail van drugs en medicijnen inneemt zonder dat hij hier weet van heeft. Personen die op doktersvoorschrift medicijnen moeten nemen zoals bloedverdunners, spierontspanners of sterke pijnstillers kunnen door deze cocktail uiteindelijk vergiftigd worden met comateuze verschijnselen of zelfs de dood tot gevolg. Het is daarom ook zeer belangrijk dat dit eindeloos versnijden van drugs, wat een ondermijning van de volksgezondheid is, zo snel mogelijk aan banden te leggen.

De oplossing is simpel; om te kijken of er met de drugs geknoeid is moet men het eindproduct controleren; laat de gebruiker zijn aangekochte ‘waren’ testen op zuiverheid. Zo’n drugkwaliteitscontrole brengt een aantal voordelen met zich mee die je toch niet achter stoelen of banken kan steken.

  • De gebruiker wordt beschermd. Als gebruiker weet je momenteel niet wat je koopt, het gebeurt dan ook steeds vaker dat mensen ziek worden van een pilletje dat XTC zou moeten zijn. Doordat er geen controle is loopt de gebruiker een groot gezondheidsrisico, de overheid kan de nodige bescherming bieden door een controle aan te bieden.
  • Het kaf van het koren scheiden. Drugsdealers die drugs versnijden hebben momenteel vrij spel, om nog meer winst te maken mengen ze allerhande medicijnen en chemische producten bij de drugs en brengen zo de gezondheid van hun klanten in gevaar maar niemand kan bewijzen dat het zo is. Wanneer een controle op de drugs het bewijs op tafel legt wordt snel duidelijk welke dealers de gezondheid van hun klanten ondermijnt, deze kunnen dan worden aangegeven bij de politie.
  • Meer transparantie op het gebruik. Momenteel heeft de overheid geen duidelijk beeld op het druggebruik in ons land. De meeste informatie komt van (vaak onbetrouwbare) informanten of van inbeslag genomen drugspartijen. Wanneer de overheid controle toelaat kan zij zelf (anonieme) statistieken bijhouden van de drugs die zij ter controle aangeboden kregen. Hierdoor zal men een betrouwbaar beeld krijgen van de gebruikte producten, de zuiverheid van de drugs, eventuele nieuwe trends, enzovoorts. Het drugscontrole-aporgaan kan dus een handig informatie-instrument zijn, zonder dat het politioneel of gerechtelijk ingeschakeld mag worden.
  • Betere kwaliteit, betere gezondheid. De drie bovenstaande punten hebben gezamenlijk nog een belangrijk gevolg. De controles informeren de gebruiker, deze heeft garanties over de kwaliteit, en leeft daardoor uiteindelijk in betere gezondheid. Betere gezondheid is meer productiviteit, en dus beter voor de economie. Niet meer ziek zijn omdat er slechte of zelfs nepdrugs in omloop zijn behoort dan tot het verleden en bespaart voor iedereen aan ziektekosten.
  • Minder verslaving. In sommige gevallen wordt drugs niet alleen versneden met goedkope bijproducten maar worden er ook andere drugs aan toegevoegd. Men doet dit omdat de toegevoegde drugs zeer verslavend is en de dealer hierdoor meer kans heeft om van de occasionele gebruiker een vaste klant te maken. Zeer actueel is de vermenging van amphetamines (Speed) met methamphetamines (Crystal Meth) waarbij men een kleine hoeveelheid ‘Crystal meth’ toevoegd aan speed. Deze mengeling maakt van de gewone speed een soort speed-heroine die veel krachtiger is, maar ook zeer verslavend en desastreus voor de gezondheid is. Crystal Meth is momenteel de meest verslavende en gevaarlijke drug en sleurt net als heroine wereldwijd tientallen miljoenen gebruikers mee de afgrond in.

Het testen van drugs brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee; het kan namelijk voor sommige mensen de drempel verlagen om het toch maar eens te proberen. “Het wordt toch getest, dus het zal wel veilig zijn?!” kan misschien de volgende misvatting over drugs zijn, maar toont wel aan dat de overheid de gebruiker niet in de kou laat staan.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in drugs, gezondheid met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Veilig druggebruik komt stilaan binnen handbereik

  1. Lotje schreef:

    Prachtig artikel! En gelijk heb je… ik ben voorstander voor het testen van drugs. Uiteindelijk zijn er meer positieve gevolgen dan nadelen. Minder risico’s voor gezondheid en verslaving, betere controle enzovoort. Ik vrees alleen dat de meerderheid van de mensen in België daar anders over denkt, vooral de politiekers. Zij doen natuurlijk liever aan struisvogelpolitiek… jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>