Wat kan je in een coffeeshop kopen?

De Nederlandse coffeeshops hebben wereldwijd naam en faam. Overal weet men dat je er drugs kan kopen en gebruiken. Toch bestaat er nog steeds veel onduidelijkheid over deze etablissementen. Vragen als “Kan je hasj kopen in een shop?” en “Hoeveel cannabis mag je meenemen naar huis?” komen regelmatig terug in de statistieken van deze site en daarom wat meer uitleg hierover.

Joint

Een coffeeshop is in eerste instantie een koffiehuis waar je niet-alcoholische dranken kan nuttigen. Desondanks zijn deze koffiehuisjes vooral bekend omdat er ook softdrugs verkocht wordt. Dit is mogelijk door het zogenaamde gedoogbeleid dat men in Nederland heeft. Je kan het gedoogbeleid misschien nog het best omschrijven als ‘door de vingers zien’ dat er softdrugs worden verkocht.
Natuurlijk zijn er regels verbonden aan dit gedoogbeleid; deze moeten ervoor zorgen dat het niet de spuigaten uitloopt met de coffeeshops. Zo is onder andere bepaald hoeveel gram wiet of hasj een coffeeshop in huis mag hebben of hoeveel gram softdrugs een klant mag kopen.  Meer informatie over het gedoogbeleid kan je bij wikipedia of talloze andere sites terugvinden.

In de shops kan je, zoals eerder al aangegeven, softdrugs kopen. Cannabis (wiet) en Hasj vallen beiden onder deze noemer. Je kan daarom in de meeste shops uitgebreid kiezen tussen de verschillende soorten wiet en hasj die op voorraad liggen. Naargelang de stad waarin je jezelf bevindt kan je dan 3 tot 5 gram hiervan kopen. Aangezien drugsbezit wettelijk wel strafbaar is, hangt het dus van de lokale politiek af hoeveel gram er gedoogd wordt. In elke coffeeshop wordt dan ook duidelijk aangegeven wat de maximum is.
Er zijn natuurlijk verschillende soorten wiet en hasj, een goede shop helpt je bij het kiezen. Je keuze kan bepaald worden door factoren als prijs (van 6 tot 30 euro per gram), smaak (zoet, kruidig, zacht, pittig,…), geur en niet te vergeten het THC-gehalte. Net als bij wijn kost de betere wiet wat meer, maar hoef je niet per definitie veel geld uit te geven om een joint te kunnen roken. In de meeste shops kan je ook ‘voorgerolde joints’ kopen; een hemels geschenk voor mensen die de kunst van het rollen nog niet hebben aangeleerd.

CannabisAlcohol en andere hard drugs zijn bij wet verboden in een coffeeshop. Je zal in een coffeeshop dan ook niet aangesproken worden over andere drugs dan softdrugs. Maar sinds 2008 is ook tabak verboden in coffeeshops, daarom vind je in de meeste shops wel ergens een pot met namaaktabak. Meestal zijn dit versnipperde bladeren van de hazelaar, gemengd met een beetje eucalyptus en muntblaadjes. Uiteraard is het rollen van een ‘pure’ joint ook toegestaan, zolang er maar geen tabak wordt gebruikt.
Gelukkig knijpen de meeste coffeeshops wel een oogje dicht als je toch met tabak rolt, een gedoogbeleid zeg maar.

Als je als Belg naar een coffeeshop wil gaan moet je wel met een paar dingen rekening houden.
Zo is het bij (Belgische) wet verboden om drugs mee het land in te voeren. Wie hiermee gepakt wordt KAN gestraft worden voor drugssmokkel, gelukkig leert de praktijk ons dat men bij het bezit van een gebruikershoeveelheid niet strafrechterlijk vervolgd wordt.
Wil je in de coffeeshop nog een jointje roken nadat je iets gekocht hebt? Zorg dan dat je een nuchtere chauffeur hebt die het vervoer kan verzorgen. Zowel in Nederland als in Belgie is het bij wet verboden om onder invloed van drugs het stuur in handen te nemen. De recent geleden ingevoerde ‘speekseltest‘ maakt dat het aantal drugscontroles in de nabije toekomst drastisch kan toenemen.
Neem geen minderjarigen mee! In Nederland mogen ze de shops niet binnen en jij bent zelf ook nog eens strafbaar voor het gebruiken van drugs in de nabijheid van een minderjarige. Tevens is het onverantwoord om kinderen in contact te laten komen met drugs; het is ongezond en kan hun toekomst ondermijnen.

Ben je klaar om naar de shop te gaan? Zorg dat het je eigen keuze is om softdrugs te gebruiken; doe het niet omdat iemand anders dat wil! Hou ook je gebruikersgedrag in de hand; je wil niet afhankelijk worden van de drugs.
Ten slotte mag je ook nooit vergeten dat het inademen van fijn stof zeer kankerverwekkend is. Rook die vrijkomt bij het verbranden van cannabis, tabak of namaaktabak bevatten allemaal fijn stof en zijn dus zonder twijfel kankerverwekkend. Je kan cannabis ook gebruiken door het in voedsel te verwerken, dit spaart je longen maar maakt het doseren wel iets moeilijker.

Have a nice high…

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in drugs, shopping met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Wat kan je in een coffeeshop kopen?

  1. BoGy schreef:

    Ik heb nog een toffe link teruggevonden waarin het gedoogbeleid een beetje wordt toegelicht. Het is geen al te ingewikkelde uitleg dus het is verstaanbaar voor iedereen..

    Neem dus zeker eens een kijkje op dit adres:
    http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/4916-gedoogbeleid-coffeeshops-in-nederland.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>