Binnenkort een rode knop in videogames?

De Nederlander Toine Manders heeft onlangs een Europees voorstel ingediend die een zogenaamde ‘rode knop‘ aan videogames zou moeten toevoegen. De bedoeling volgens het ontwerpverslag is om consumenten, en dan in het bijzonder de minderjarigen, extra te beschermen tegen ongewenste content in videogames.

In tussentijd draagt het ontwerpverslag reeds de goedkeuring van het Europees Parlement, en de rode knop zal dan ook in samenwerking met PEGI (Pan European Game Information) worden ontwikkeld. De functie van de knop is om videogames op een snelle manier te kunnen afsluiten wanneer er ongewenste inhoud wordt getoond. Tevens wordt er een mail gestuurd naar PEGI waardoor zij ook op de hoogte worden gesteld van mogelijke overtredingen tegenover het PEGI-label.

Het PEGI-label is in Europa een verplichting voor alle videospellen die verkocht worden. Dit label moet ervoor zorgen dat consumenten op voorhand kunnen inschatten wat voor inhoud een spel heeft. Tevens hangt er aan dit label ook een leeftijdscategorie vast, waarmee winkeliers kunnen controleren of een spel wel geschikt is voor de klant die het wil kopen.

Hoe moeten we ons deze rode knop nu voorstellen? Volgens Toine Manders zit het als volgt: “Het is de bedoeling dat deze zich virtueel op het scherm bevindt, horend bij de game.“, wat er dus op neerkomt dat we binnenkort in de meeste games een snelle afsluitknop zullen terugvinden. De ontwikkelaars van videogames hebben zelf de keuze hoe en waar ze het plaatsen, waarschijnlijk zullen we meestal een rood bolletje in een van de hoeken van het beeldscherm kunnen terugvinden.

Nu kan ik mezelf best wel voortellen dat ook studenten op school en kantoorbedienden deze rode knop zullen verwelkomen met open armen; een spel afsluiten wanneer de baas of leerkracht je komt controleren neemt vandaag de dag nog vaak meerdere stappen in.

Wanneer we de rode knop mogen verwachten staat nog niet vast, al wil Toine hier wel het volgende over vertellen: “Ik weet niet of het volgend jaar wordt of dit jaar, maar die rode knop, een knop als een soort noodstop, die trouwens ook best een andere kleur kan hebben, die gaat er komen. Het gaat erom dat er een knop is die opvalt, die iedereen kan indrukken.

De rode alarmknop

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Videogames met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>