Europese Windows 7 niet klaar voor internet

Microsoft, bouwer van onder andere het Windows besturingssyteem, heeft een wel heel opmerkelijk bericht de wereld ingestuurd. In Europa zal de volgende versie van Windows 7 namelijk geleverd worden zonder Internet Explorer. Windows 7 “E“, zoals het kind momenteel genoemd wordt, zal dus zonder internetbrowser geleverd worden; om op het internet te surfen zal men dus eerst via een USB-stick of CD een webbrowser moeten installeren.

Windows 7: klaar voor internet?

Windows 7: To browse or not to browse?

De reden achter dit bericht is dat Microsoft de Europese Commissie ditmaal voor wil zijn; Microsoft is namelijk al vaker op de vingers getikt door Europa waardoor het o.a. gedwongen werd om Windows XP ook zonder Mediaplayer uit te brengen. De bundeling van Internet Explorer met Windows is ook al jaren een groot discussiepunt; andere browserontwikkelaars zouden benadeeld worden door het feit dat Microsoft reeds een webbrowser met Windows meelevert.

Om boetes en mogelijke vertragingen te vermijden bij de lancering van Windows 7 heeft Microsoft aangegeven om laatstgenoemde ook zonder webbrowser te leveren. Deze versie zou dan de naamgeving “Windows 7 E” meekrijgen en enkel in Europa op de markt gebracht worden.

De eerste reactie van de Europese Commissie zijn niet zo positief over de zet van Microsoft. Het leveren van een besturingssysteem zonder webbrowser levert namelijk geen enkel voordeel op voor de concurrentie en wordt daarom met argusogen bekeken.

De aankondiging van Microsoft maakt duidelijk dat ze zich niet zomaar gewonnen willen geven; ze schoppen duidelijk tegen de schenen van de Europese Commissie. Net als Windows XP ‘N’ (Windows XP No Mediaplayer, nvdr.) zal deze versie amper door iemand gekocht worden. De consument kiest namelijk resoluut voor de versie mét de gewraakte programma’s aangezien ze beide voor hetzelfde bedrag worden verkocht.

Neelie Kroes: Europees commissaris voor mededinging

Neelie Kroes: Europees commissaris voor mededinging

Het ligt dan ook meer in de lijn der verwachting dat Microsoft door Europa andere maatregelen krijgt opgelegd zoals het leveren van Windows 7 met een keuzemogelijkheid voor het al dan niet installeren van Internet Explorer of alternatieve browsersoftware zoals Mozilla Firefox of Opera. Neelie Kroes weet alvast weer wat te doen de komende maanden want Windows 7 zou dit jaar nog in de winkels moeten liggen.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Europa, Internet met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>