De ‘Groene Dam’ vergezelt de Grote Vuurmuur

Het internet is een wereldwijd, vrij en open netwerk maar in China liggen de kaarten toch net iets anders. De Chinese internetgebruiker krijgt slechts toegang tot een afgeslankte versie van het World Wide Web waarbij informatie over o.a. de gebeurtenissen op het Tiananmenplein, artikels over democratie en tal van andere onderwerpen worden weggefilterd door ‘De Grote Vuurmuur’. Vanaf 1 juli 2009 wordt deze ‘Great Firewall‘ uitgebreid met de zogenaamde ‘Green Dam‘. Deze Groene Dam-software, verplicht op alle nieuwe pc’s, zorgt ervoor dat de Chinese overheid totale controle heeft over het internetgebruik en -verkeer van haar onderdanen.

De vuurmuur wordt 'omzeild'

Ook de Chinese muur was een krachtig wapen, maar niet onfeilbaar...

Dat deze ‘Green Dam‘ opschudding wekt bij de Chinezen wordt kracht bijgezet door de acties van diverse hackers en sympathisanten die strijden voor online vrijheid. Nog voordat de software officieel gelanceerd is zijn er al diverse tools en handleidingen beschikbaar om je pc, al dan niet van Chinese makelij, weer te ontdoen van de besmetting met dit virus. Daarbovenop blijkt nu dat de Chinese overheid haar plannen nog niet waar kan maken; Green Dam moet wel meegeleverd worden maar het werkt nog niet.

In de loop van de komende weken en maanden zal Green Dam stilaan meer en meer werk krijgen. Zo zou het ervoor moeten zorgen dat jongeren geen pornografisch materiaal meer te zien krijgen. Maar ook de surftijd per persoon zou beperkt worden met deze software, net als bij de ‘kinderslot-software’ die bij de meeste commerciële antivirus-software meegeleverd wordt kan deChinese overheid het doen en laten van haar onderdanen niet alleen controleren maar ook letterlijk configureren.

De groene dam is dus een doorn in het oog van menig internetgebruiker in China. Het is de zoveelste maatregel die ervoor zou moeten zorgen dat de Chinese bevolking wordt afgeschermd van de waarheid. Helaas zal ook de Green Dam uiteindelijk een slachtoffer worden in plaats van dat het zelf slachtoffers maakt.

De grote Chinese vuurmuur wordt namelijk op grote schaal misleidt door internetgebruikers die de waarheid willen uitzoeken en zich niet laten intimideren door de overheid. Deze personen installeren dan ook meestal een client voor het TOR-netwerk; dit netwerk fungeert als een soort van peer-2-peer proxyserver waarbij websites worden opgevraagd via andere computers in het netwerk. Een Chinees die surft via het TOR-netwerk bezoekt eigenlijk niet zelf de site. De computer stuurt namelijk alle http-aanvragen door naar andere TOR-gebruikers die zich buiten China bevinden. De ‘outsiders’ ontvangen de aanvraag en hun TOR-client zal dan de website bezoeken en de gevonden pagina’s doorsturen naar de persoon die er in eerste instantie geen toegang toe had. Alle gegevens die via het TOR-netwerk verzonden worden zijn versleuteld; dit bemoeilijkt het opspeuren van gegevensverkeer wat niet ‘koosjer’ is volgens China.

Heeft het dan wel nog allemaal nut?” is een vraag die ik me toch regelmatig stel. Telkens dat de Chinese overheid een nieuwe maatregel ter ‘bescherming’ van haar onderdanen aankondigt hoor je aan de andere kant van het internet stilletjes een stem die je vertelt hoe je ‘zonder bescherming’ verder kan… grappig toch, nietwaar?

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Internet, wetgeving met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>