Maak je eigen Windows Vista SP2 Installatie-DVD

Als hersteller van computers kom ik het regelmatig tegen; het Operating Systeem moet geherinstalleerd worden. Dit moet meestal gebeuren met de meegeleverde Windows DVD’s. Helaas zijn deze schijfjes in de meeste gevallen al ouder dan een jaar waardoor je na de installatie van Windows meteen een paar uur kwijt bent aan het installeren van drivers, updates en Service Packs. Met Windows XP kan je deze updates en extra’s vrij simpel slipstreamen, maar met de komst van Windows Vista is er veel veranderd. Daarom heb ik besloten om een Nederlandstalige handleiding beschikbaar te stellen om je eigen Windows Vista Setup DVD te maken.

Maak je eigen SP2 installatie DVD

Maak je eigen SP2 installatie DVD

Met Windows XP kan je service packs en drivers slipstreamen om nieuwe installatie media te maken. Met Vista kan dat, omwille van de manier waarop Windows geinstalleerd wordt, niet meer. Het is echter niet onmogelijk gemaakt, maar de procedure vergt toch wel iets meer inspanning dan enkel een Service Pack te downloaden en een script de rest te laten doen. De duurtijd om eigen installatiemedia te maken hangt af van de snelheid van je computer en in hoeverre je de Vista Installatie wil aanpassen.
Het is bijvoorbeeld mogelijk om OpenOffice, antivirus-software, drivers, service packs, multimedia programma’s, … mee te integreren in je installatie-dvd. Wanneer je dan je eigen installatie-dvd gebruikt om Windows te herinstalleren zijn al deze drivers, updates en programma’s meteen mee geinstalleerd. Dat je hiermee enorm veel tijd kan besparen is dus wel duidelijk.

Een typische installatie van Windows Vista waarbij je achteraf de service packs, drivers en extra software moet installeren duurt zo’n 3 tot 4 uur naargelang de snelheid van de pc. Het downloaden van deze service packs en software is niet meegerekend.
Een typische installatie van Windows Vista met je eigen, aangepaste DVD duurt zo’n half uur. Achteraf hoef je geen grote updates of programma’s meer te installeren. Bij het verschijnen van nieuwe Service Packs kan je trouwens je eigen DVD gebruiken als basis om de nieuwe SP te integreren; ook hier bespaar je dus tijd.

Iedereen ziet de voordelen nu wel van eigen setup-dvd’s; ze besparen je veel tijd! Ik laat u niet langer wachten; hier is de handleiding…

Windows Vista Installation Authoring (Integrating Service Packs in setup media)

Windows Vista: Je eigen installatie-DVD maken waarbij drivers en de nieuwste updates zijn ingevoegd op de setup-media.

Windows XP kende het zgn. slipstreamen van Service Packs, Vista niet. Daarom moet  je een bepaalde procedure volgen die het mogelijk maakt om Windows Vista  te preconfigureren, updaten, aanpassen en van extra software te voorzien voordat je er een automatische installatie van kan maken.

Benodigdheden

Volgende zaken heb je nodig om de handleiding te volgen:

* Originele Windows Vista installatie-dvd (kan ook OEM-dvd zijn, bv. laptop)
* In totaal zo’n 15 GB beschikbare ruimte
* Windows Vista Service Pack 1 Standalone
* Windows Vista Service Pack 2 Standalone
* Windows Automated Installation Kit (WAIK)
* Software waarmee je ISO’s kan bewerken (bv: een legale versie van UltraISO)

BELANGRIJK

Het is zeker aangeraden om een backup te maken van je gegevens VOORDAT je deze handleiding volgt. Indien er onverwacht iets mis gaat bij het installeren van Windows bestaat de kans dat je alle gegevens op de partitie / harde schijf onherroepelijk kwijt bent. Je kan hiervoor gebruik maken van software als Norton Ghost, ImageCenter, Acronis True Image of andere disk imaging software.

Werkwijze

* Installeer met je originele DVD Windows Vista op een aparte partitie, laat je oude windows voorlopig nog intact, je zal deze nodig hebben om de uiteindelijke setup-dvd te ontwerpen op basis van de nieuwe installatie

* Wanneer je tijdens de installatie gevraagd wordt om gegevens (het zgn. “Out of Box Experience”-scherm (OOBE) druk je CTRL+SHIFT+F3. Hiermee activeer je de audit mode van Vista, het systeem zal herstarten en het scherm van ‘System Preparation Tool’ (sysprep) verschijnen bij elke herstart tot deze mode is afgesloten. Sluit in geen enkel geval dit programma uit!!

* Installeer Service Pack 1 (tenzij deze reeds geintegreerd was), het systeem zal enkele keren herstarten voordat dit voltooid is.

* Maak plaats vrij door de Vista Service Pack 1 Cleanup tool uit te voeren. Klik op start, typ “CMD” (zonder haakjes uiteraard!) en klik met de rechter- muisknop op het item ‘cmd.exe’; nu kies je “Als administrator uitvoeren”. Een nieuw venster opent zich, in dit venster met commandoprompt typ je “VSP1CLN” (geen haakjes!) en je drukt op de ENTER-toets. Wanneer je gevraagd wordt om te bevestigen druk je op “Y”

* Installeer Service Pack 2, het systeem zal enkele keren moeten herstarten om deze update te voltooien

* Maak plaats vrij door de Vista Service Pack 2 Cleanup tool uit te voeren. Klik op start, typ “CMD” (zonder haakjes uiteraard!) en klik met de rechter- muisknop op het item ‘cmd.exe’; nu kies je “Als administrator uitvoeren”. Een nieuw venster opent zich, in dit venster met commandoprompt typ je “COMPCLN” (geen haakjes!) en je drukt op de ENTER-toets. Wanneer je gevraagd wordt om te bevestigen druk je op “Y”

* Installeer nu de drivers en software die je standaard mee in een nieuwe installatie wil zien. Let wel; er rest vaak maar een dikke gigabyte, al dan niet gecomprimeerd, die kan gebruikt worden om Windows Vista te verrijken. Indien je over deze limiet gaat bestaat de kans dat Windows Vista niet meer op een enkele Single-Layer DVD van 4.7 GB past. In praktijk betekent dit dat je een Dual-Layer DVD zal moeten gebruiken om achteraf jouw Setup DVD te branden. Zeker als je van plan bent om meerdere kopies te maken van jouw geupdate Vista Setup kan dit wel eens voor aardig wat extra kosten instaan.

* Als je klaar bent met het toevoegen van gegevens wordt het tijd om de nieuwe installatie om te vormen naar een setup-image. In het “System Preparation Tool” venster selecteer je nu “Enter System Out Of Box Experience (OOBE)” en vink je “Generalize” aan. Onderaan selecteer je “Shutdown” en je klikt op OK. De verse Vista installatie zal zichzelf nu afsluiten en voorbereiden op het maken van een install image.

* Je start terug de ‘oude’ Windows Vista op en installeert de “Windows Auto- mated Installation Kit” (WAIK) welke te downloaden is van Microsoft.com Verwijder (indien aanwezig) de map ‘x:\windows\ConfigSetRoot’ waarbij x:\ de driveletter van je nieuwe windows is. Dit is de oude setup, als je deze map niet verwijdert dan zal de DVD onnodig groot worden en is het mogelijk dat de image niet meer op een dvd past.

* Klik op Start, ga naar “Alle prgramma’s” en zoek naar “Microsoft Windows AIK” en voer de opdrachtpromt uit als administrator (rechtermuisknop -> als administrator uitvoeren). Je krijgt nu een venster met een opdrachtprompt. Je typt nu het volgende (met alle haakjes die er staan):
imagex /compress maximum /flags “HomePremium” /capture x: c:\install.wim “HomePremium”
In het voorbeeld hierboven is x: de driveletter waarom de nieuwe Vista installatie is uitgevoerd, pas deze letter aan naar je eigen situatie.
Ook de vermelding “HomePremium” is indicatief; indien je een andere windowsversie hebt dien je dit aan te passen naar de correcte versie. De enige juiste mogelijkheden zijn HomeBasic, HomePremium, Starter, Ultimate, Enterprise, ServerDatacenter, ServerEnterprise en ServerStandardand. Steeds aan elkaar geschreven en voorzien van haakjes zoals in het voorbeeld. Deze opdracht kan naargelang de snelheid van de computer van 20 minuten tot meer dan 2 uur duren, na het ‘scannen’ van de bestanden wordt de verwachte resttijd weergegeven.

* Voor de voorlaatste stap hebben we een programma nodig waarmee we ISO-bestanden kunnen maken van cd/dvd’s en eentje dat ISO bestanden kan bewerken. ISO’s maken kan bijna elke brandsoftware, maar het aanpassen van ISO’s is minder courant. UltraISO kan beide, maar je kan uiteraard ook een ander programma gebruiken als je dat wenst.
-Allereerst maken we een ISO van de originele Windows Vista Setup DVD.
-Je opent deze ISO met de ‘isobewerker’ (bv UltraISO) en verwijdert het bestand D:\sources\INSTALL.WIM door hem aan te klikken en dan op de DELETE- knop te drukken.
-Je sleept nu de nieuwe INSTALL.WIM naar dezelfde locatie op de ISO (jouw eigen INSTALL.WIM heb je in de vorige stap weggeschreven naar c:\INSTALL.WIM
-Sla de wijzigingen op in het ISO-bestand

* Brandt de aangepast ISO-image naar een lege DVD; je nieuwe SETUP-DVD is nu klaar!

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijke aantekeningen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

18 Reacties op Maak je eigen Windows Vista SP2 Installatie-DVD

 1. Lotje schreef:

  euhm, ik ga denk ik reageren op een andere tekst van u schatje :o) dit is niet mijn niveau… héhé

 2. Pingback: [Afwachting] installatie windows 7 tweaken.

 3. lamko schreef:

  Als ik dit command uitvoer :
  imagex /compress maximum /flags “HomePremium” /capture x: c:\install.wim “HomePremium”
  Neemt hij de flags niet mee en geeft hij deze foutmelding :
  Error Message: Windows cannot access the required file d:\sources\install.wim when replacing install.wim with custom install.wim

  Ook als ik een imagex /info c:\install.wim uitvoer laat hij de Flags niet zien die nodig zijn voor de Vista setup.
  Dus moest ik na jouw command dit nog draaien :
  Imagex /info c:\install.wim 1 “Windows Vista Home Premium” “Custom with Sp2″ /flags “HomePremium”
  En dan neemt hij de flags wel mee :)

  • Michael Bogaerts schreef:

   da’s vreemd dat het niet werkte… maar toch bedankt dat je jouw oplossing hier hebt gepost… zo kunnen ook anderen het terugvinden moesten ze het probleem hebben.

   Ik heb de gids echter wel geschreven terwijl ik de aangepaste setupdvd zelf aan het maken was… dus ik ging er ook wel van uit dat het volledig zou werken voor iedereen, maar blijkbaar kan er dus toch een variatie bestaan.

   maar ben je zeker dat je het commando correct hebt aangepast naar jouw situatie? (dus die x: aangepast naar de driveletter waarop jouw custom install stond)

   • lamko schreef:

    Als ik die X: niet had aangepast was ik nooit zover gekomen dan gaf imagex me allang een foutmelding en had ik nooit een install.wim gekregen. Misschien ligt het er aan dat ik de nieuwste WAIK gebruikte ? Automated Installation Kit (AIK) for Windows Vista SP1 and Windows Server 2008 met als ISO naam :6001.18000.080118-1840-kb3aik_nl

 4. DVDH schreef:

  Na het afsluiten van ‘System Preperation Tool’ moet je rekening houden met het volgende:

  “Important! The Vista Windows image must be captured next. Do NOT boot back into the new Windows Vista installation. And do not leave the computer unattended for someone to start. Because Windows Vista should be the default item in the Windows Boot Manager you need to stay at your computer when restarting. Be sure that you select the Working OS before the countdown runs out and the default system, Windows Vista, is started.”

  Dat wist ik dus niet, waardoor mijn install.wim onbruikbaar werd. Ik ga nu een tweede poging ondernemen. Nog een klein vraagje: Worden settings van je configuratiescherm overgenomen in de install.wim? En kan je na het integreren van drivers de nieuw aangemaakte dvd nog gebruiken op andere systemen? Ik hoop alvast dat ik ook IE9, MSSE en alle hotfixes mee kan integreren.

  • Michael Bogaerts schreef:

   de settings zelf worden niet mee overgenomen uiteraard …

   anders heeft het tweede deel van je vraag geen nut; het gebruiken van de dvd op andere systemen …

   je kan deze dvd/cd dus inderdaad ook op andere computers gebruiken achteraf …

   je kan uiteraard ook andere hotfixes en packages (IE9) mee integreren…

   uiteraard kan je nu met Win7hetzelfde doen; daar zijn ondertussen ook al SP1 – images voor te vinden door mensen die een gelijkaardige procedure gebruikt hebben…

   • DVDH schreef:

    Ok, ik dacht dat men door het integreren van drivers conflicten kon hebben op andere systemen, vandaar dat ik twijfelde. Het zou verder wel leuk zijn indien bepaalde settings mee overgenomen zouden kunnen worden, zoals je met vLite tot op zekere hoogte kan doen, bvb. classic view, power settings, wallpaper,… Ik ga na het creëren van de install.wim eens proberen of ik met vLite nog wat kan tweaken.

    • Michael Bogaerts schreef:

     je kan de profielen wel mee overzettern natuurlijk.. die je dan achteraf gewoon kan selecteren in vlite …

     je moet wel opletten natuurlijk; als je een zwaar oc profiel hebt; en je hebt bv een andere pc met exact dezelfde videokaart; dat je dat profiel dan niet standaard geselecteerd hebt… want als die videokaart die zware OC niet aankan; kan het wel eens zijn dat kort na een installatie je ineens rook uit je pc ziet komen wegens een verbrande gpu …
     wel altijd opletten als je met overclocksettings gaat spelen en ze op default zet..

 5. DVDH schreef:

  Het is gelukt om alles te integreren en er vervolgens een automatische installatie van te maken met vLite. Vista Ultimate 64 bit met beide SP’s, IE9, alle hotfixes en Ultimate extra’s neemt 5.5GB in beslag, maar met een usb-stick van 8GB is dat geen probleem. De installatie duurt nu 20-25 minuten, gewoon zalig :) terwijl men anders uren bezig was met service packs. Vanavond eens proberen op mijn eigen pc met SSD’s in RAID0, misschien kan het wel op een kwartier :) Bedankt voor de duidelijk guide.

 6. DVDH schreef:

  Edit: Te vroeg gejuicht: Hier thuis werkt het niet, ik heb eerst op een gewone HDD geprobeerd die niet in RAID staat, zelfs met twee verschillende controllers. De installatie blijft hangen tijdens de laatste stap, na de reboot bij de melding ‘installatie voltooien’. Wat kan het probleem zijn als het op de ene pc wel werkt en op de andere niet? Mijn pc is high-end, stabiel en vorige installaties vanop usb met SP1 geïntegreerd door vLite werkten wel. Morgen toch eens proberen met de installatie die niet bewerkt is door vLite.

  • bogy schreef:

   Dus op de ene pc werkt de installatie wel, en op de andere niet?
   Of werkt het op geen enkele van de twee?

   Indien het op een pc wel werkt en op de andere niet, dan zal het waarschijnlijk iets te maken hebben met te diepe integratie van drivers. Als je windows systeem namelijk verwacht dat overal een bepaalde chipset in het systeem zit, en je hebt pc’s met andere chipsets ertussen zitten; dan kan dat problemen opleveren denk ik…

   voor sommige items moet je dus opletten dat je niet te ver gaat met integreren denk ik…

   • DVDH schreef:

    Probleem opgelost, de HDD-controllers van mijn MB deden moeilijk. Installeren vanop de 3e poort van de ICH7R-southbridge en vanop de Micron-controller resulteerde in een vastloper tijdens de installatie (terwijl de ICH7R-driver geïntegreerd was). Vanop de 1e en 2e poort ging het wel goed, natuurlijk heb ik eerst 10 andere dingen geprobeerd alvorens ik dat ontdekte (zelfde controller en toch verschillende resultaten op verschillende poorten). Maar toen resulteerde het booten vanop de 3e poort toch nog in BSOD’s, dus terug naar de Micron-controller van waarop ik wel kon booten. Ik wilde persé eerst vanop een HDD booten omdat ik mijn 2 SSD’s (op poort 1 & 2) wilde erasen en alignen voor een betere performance. Het installeren ging op een kwartiertje. Zo heb ik deze week toch een 20-tal keer Vista geïnstalleerd :)

    • Michael Bogaerts schreef:

     ik denk dat je voor zulke dingen inderdaad moet ‘opletten’ met de instellingen van je HDD controllers…
     zeker bij SATA controllers.

     Het advies luidt volgens mij dan ook om er steeds voor te zorgen dat je SATA controllers initieel op IDE modus staan; zeker tijdens het installeren. Wanneer windows dan geinstalleerd is kan je ze, indien je er meerdere hebt, nog steeds omschakelen naar AHCI modus.

     Je moet dan wel goed opletten dat je het op de goede manier doet;

     Voorzorg; sluit alle andere HD’s en Sata apparaten af; dit kan namelijk voor extra verwarring zorgen (voor windows zelf dan)

     a) je schakelt de controller met de Winstall (hd met windows installatie) hd nog niet om, maar zorgt ervoor dat de andere controller wél in AHCI staat en dat deze ook in deze modus geinstalleerd wordt in windows.

     b) je reboot een keertje

     c) je sluit terug af en wisselt de hd naar de omgeschakelde controller en start windows terug op. De andere controller laat je voorlopig nog zoals hij is (in IDE modus)

     d) als windows opstart zal je merken dat de hd opnieuw ginstalleerd wordt; ditmaal in AHCI modus. Als windows ‘klaar’ is; sluit je de pc terug af.

     e) je start de pc naar de BIOS op, en zet nu daar de onboard controller in AHCI modus; de disk blijft nog even op de 2e controller staan> Start nu windows gewoon op om de controller te installeren

     f) als in windows de controller is geinstalleerd, sluit je terug af en wissel je de disk van controller en reboot je.

     g) na deze reboot zou windows de disk gewoon opnieuw moeten herkennen in ahci modus op de andere controller zonder blauwe schermen…

     Let wel; dit kan dus alleen als je meerdere controllers hebt!!! Indien je onboard slechts 1 controller hebt en dus met een externe controllerboard moet werken kan het zijn dat je daarop de instellingen niet softwarematig kunt aanpassen (wisselen tussen IDE en AHCI modus); dan kan het zijn dat dit niet zal werken…
     Ik heb in ieder geval wél ervaring met bovenstaande manier; ik heb een Gigabyte GA-EP35-DS4 waarop twee sata/raid controllers zitten (een 6poorts intel ICH9R en een 2poorts ‘Gigabyte’ weetnietvanbuitenwelkechip raid)

 7. willy schreef:

  goede dag.
  ik ben mijn herinstalatie dvd kwijt, van een aspire 5336.
  weet iemand een link waar ik een dvd kan douwnlouden, ik heb wel mijn produktkey.
  mvg willy

  • Michael Bogaerts schreef:

   Dag Willy,

   Indien je die niet hebt gemaakt (wat gevraagd wordt wanneer je de computer/laptop voor het eerst inschakelt en een paar keer herhaalt wordt), dan kan je ze nabestellen. Daarvoor moet je naar de helpdesk bellen van de fabrikant (aspire is een acer als ik me niet vergis); je kan via deze pagina -> http://www.acer.be/ac/nl/BE/content/support <- het telefoonnummer terugvinden waarnaar je kan bellen. let wel; de disken bestellen omdat je ze niet zelf gemaakt hebt kost bij de meeste fabrikanten rond de 60 euro…

 8. Geert schreef:

  Ik ken deze methode reeds en heb mijn ultimate zo ook up to date. Alleen, Wanneer ik de andere images van mijn dvd wil moet ik nog 6x vista installeren, updaten, de wim bewerken met de sp2 en een iso maken met de corresponderende vlaggen. Je kan nl slechts 1 versie van windows installeren, geen meerdere tegelijk. Dan bestaan er een methode om meerdere windows installatieiso samen te zetten. Nadeel is dan weer dat er heel wat ruimte nodig is. Nochthans zijn er programma’s als vlite en de vista update integrator die dergelijks wel degelijk voor mekaar krijgen met sp1 van vista. Welke commando’s kan ik gebruiken om dit manueel te doen met vista sp2?

  • Michael Bogaerts schreef:

   Ik weet niet hoe je ineens meerdere tegelijk bij elkaar zet via de commandline.
   Mogelijk gebruiken de tools als vlite enzo een undocumented optie of een ‘omweggetje’ om ze alsnog samen te zetten door bepaalde routines meerdere keren uit te voeren/onderbreken.

   Ik heb helaas al een hele tijd geen vista service packs meer geintegreerd dus ben ook niet meer zo ‘into it’. Ik denk wel dat je best begint met een OEM dvd waarop meerdere releases staan.
   De truk zit er waarschijnlijk in om het te doen zonder effectief eerst een preinstall uit te voeren maar rechtstreeks de bestanden te integreren en zodoende een bepaald bestand intact te laten (het ‘product’ bestand)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>