Firefox: de browser die Microsoft van koers deed wijzigen

Mozilla Firefox is niet meer zomaar een browser uit het aanbod. Onze vurige vos is momenteel aan zijn derde reïncarnatie toe en dat mag toch eventjes vermeld worden. Dat FF (Firefox) zo populair is heeft het onder andere te danken aan zijn open karakter; de webbrowser is niet alleen open source (broncode vrij beschikbaar, nvdr) maar laat zich ook volledig aanpassen door middel van plugins en de meer recente persona‘s.

In eerste instantie moest Firefox een alternatief bieden voor de in die tijd ijzersterke dominantie van Internet Explorer waarmee Microsoft zowat 90% van de webbrowsermarkt in handen had. Omdat Firefox anno 2004 een nieuwe speler op de markt was moest het een duidelijk verschil kunnen maken ten opzichte van IE (Internet Explorer). De nieuwe browser speelde het dan ook slim, FF zou zich niet zomaar gewonnen geven en zette meteen de aanval in op IE. Dankzij de ondersteuning voor plugins (kleine hulpprogramma’s, nvdr) trok FF meteen een grote groep ontwikkelaars aan, hieruit ontwikkelde zich dan ook de killer-app voort die het keerpunt van de browseroorlog zou betekenen.

Voorbeeld Pop-ups
Popups; ongevraagde vensters die plotseling naar boven flitsen. Mouse-over-enlarged banners; van die vervelende advertenties die plots je pagina vullen als je per ongeluk met de muis over een kleine advertentie hebt geschoven. Sound-Ads; ongelukkige advertenties die proberen je aandacht te trekken door ongewenst geluid af te spelen op een website, vaak als resultaat dat je als gebruiker niet meer met je speakers aan op internet durft surfen…
Klinkt dit bekend in de oren? Dit is waar Firefox dan ook als eerste een oplossing voor bood dankzij de Adblocker-plugin. Dankzij dit tooltje werden en worden nog steeds alle websites gezuiverd van reclame, ongewenste popups, animaties die een normaal bezoek verstoren.

Uiteraard zijn er nog talloze plugins die zeer betekenisvol zijn voor het bestaan van Firefox, maar geen enkele was zo van belang als Adblocker. Microsoft zat op dat moment op een hoge troon qua marktaandeel van de webbrowsers; IE had een aantal jaren voordien aartsrivaal Netscape Navigator van de troon gestoten en had sindsdien enkel maar een sterke aangroei gezien in gebruikerspercentages. Vlak voor de release van Firefox had Internet Explorer (verschillende versies!) zowat het absolute monopolie op de browsermarkt voor Windows machines. Microsoft had er echter niet meer op gerekend om nog veel wind te vangen uit de opensource hoek; niets was echter minder waar.

Ondertussen is onze vurige vos dus aan zijn 3e versie (3.6 om precies te zijn) en zijn dingen als tabbed browsing, een zoekvak, zoeken vanop de adresbalk, een ‘phishing’-filter, vul zelf maar nog maar wat aan…; een standaard onderdeel van elke webbrowser. Internet Explorer heeft veel dingen geadopteerd van Firefox, surfen met tabbladen in plaats van volledige vensters om er maar eentje op te noemen. Microsoft was het alvast niet meer gewend om door een concurrent de les gespeld te worden; niet zozeer door de ontwikkelaars van Firefox, des te meer door de afvloeiende www-surfers die op getfirefox.com hun blauwe E inruilen voor een oranjerode vos.
firefox logo
Een van de laatste snufjes die Firefox in de strijd gooit naar dominantie op de webbrowsermarkt; het personaliseren van je webbrowser. Net zoals je voor je nieuwe auto een kleurtje kiest waar je vrolijk van wordt, of zoals je de huiskamer zou herschilderen met een warme kleur omdat je niet meer tegen het grauwe grijs kan; zo kan je nu ook een persoonlijke toets geven aan het vervoersmiddel waarmee je jezelf verplaatst op het Wereld-Wijde-Web; de webbrowser.
Om het niet te moeilijk te maken houdt Firefox er een toepassing op na die door het leven mag gaan als ‘Personas’.

Het personaliseren van FF is zo simpel geworden als een klik op de muis; je surft naar www.getpersonas.com (met FF uiteraard) en daar kies je een thema dat bij je past. Wanneer je voor het eerst je Firefox wilt personaliseren wordt vriendelijk gevraagd of je de plugin wil installeren, eens dat gebeurd is verandert Firefox nog sneller van kleur als een kameleon.

Wil je echt op je gemak surfen? Probeer dan zeker ook de kalmerende persona “BoGy’s Sunset“, je vindt ‘m hier:  http://www.getpersonas.com/persona/123899

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Internet met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Firefox: de browser die Microsoft van koers deed wijzigen

  1. Erik schreef:

    Iedereen moest over naar een andere browser, of het nu Firefox is, Safari of Opera. Ze zijn stuk voor stuk sneller, veiliger, beter en fijner om mee te werken. Explorer is nog steeds te dominant, onbegrijpelijk dat je gratis iets kunt krijgen wat zoveel stabieler en sneller werkt dan IE, maar toch niet massaal wordt toegepast. En vooral jammer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>