10 jaar en al een gsm, is dat wel nodig?

Het verwondert me keer op keer als ik kinderen de lagere school buiten zie wandelen met fier een gsm in de hand. Wat moet een kind op de lagere school nu met een gsm? Bereikbaar zijn voor de ouders? Dat is meteen het meest gebruikte maar tevens het meest idiote excuus dat ouders gebruiken om hun eigen wangedrag goed te praten. Alsof de school geen telefoon heeft waarop men het kind in dringende gevallen kan bereiken.

GSM browsen op internet

Surfen op de lagere school?

Welke volwassene geeft graag toe dat hij of zij niet boven zijn eigen kind staat wanneer die 2 weken aan een stuk zaagt om toch maar een gsm te krijgen? Beseffen de ouders op dat moment wel dat het kind om een gsm vraagt omdat het populaire klasgenootje er al eentje heeft en niet omdat het kind zogezegd bereikbaar zou zijn voor zijn ouders?
Beseffen de ouders dan niet dat ze zelf op school ook bereikbaar waren in dringende gevallen? Hun eigen ouders belden het secretariaat en even later kwam een medewerker van de school hen uit de klas halen, dat werkte generaties lang zonder dat er een gsm aan te pas kwam.

Doordat kinderen op zo’n jonge leeftijd al met gsm’s rondlopen krijgen ze een vertekend beeld van de realiteit. Op die leeftijd beseffen jongeren namelijk niet dat gsm’en in feite duur is, want de ouders betalen toch het toestel en de rekening. Kinderen denken dat ze verantwoordelijkheidsgevoel hebben omdat ze een gsm toestel hebben, maar in werkelijkheid zijn die kinderen het slachtoffer van hun eigen hebzucht. Ze leren juist dat ze alles kunnen krijgen, als ze er maar genoeg moeite voor doen. De consequenties blijven echter bij de ouders liggen.

Op zo’n jonge leeftijd hebben kinderen nog geen nood aan bereikbaar zijn, misschien wel een wens; maar dat is niet hetzelfde. In spé zijn de kinderen steeds bereikbaar via de school, maar ze willen ook onderling bereikbaar zijn. Op school zitten de kinderen echter al bij elkaar, dus vraag ik me ook af waarom ze daar met elkaar zouden moeten communiceren via de gsm. Thuis kunnen de jonge studentjes gerust met elkaar communiceren via internet (msn, website van de school, chat, …) onder toezicht van een volwassene of telefoneren met de vaste telefoon in huis. Dus ook daar is een gsm niet nodig voor een jongere van de lagere school.

Het ergste probleem is dat je met de gsm in een enkelrichtingstraat zit; op een gegeven moment beseffen de ouders namelijk dat ze het kind beter geen gsm gegeven hadden maar helaas is het dan veel te laat. Het is toch onredelijk om het kind zijn of haar cadeau terug af te nemen. We zouden ons kind geen gezichtsverlies willen laten lijden tegenover hun vriendjes op school en ook zelf willen we geen gezichtsverlies lijden tegenover ons kind, want tenslotte zijn we toch allemaal goede ouders, nietwaar?!

Misschien zou het veel beter zijn als ouders hun kind geen gsm geven zolang ze op de lagere school zitten. Misschien moeten de ouders maar eens op hun tanden leren bijten wanneer zoon- of dochterlief een smeekbede start voor een gsm.

In hun eigen belang en dat van hun kinderen…

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2 met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>