Is Windows 7 eigenlijk wel Windows 7?

Als je Windows 7 in je bezit hebt dan ben je er waarschijnlijk niet van bewust dat het versienummer van deze Windows niet 7 maar versie 6.1 is. Microsoft verkoopt het product anderzijds wel als Windows 7, dus er moet toch ook een reden zijn waarom die 7 op de verpakking van het product staat? Dat beste mensen, dat noemen we marketing

Je kan zelf de proef op de som nemen. Als je in Windows (dit geldt voor alle versies van Windows) het programma ‘winver’ uitvoert krijg je de gegevens over de huidige Windows-versie, je moet het echt eens proberen…

Winver Windows 7 Professional

Winver Windows 7 Professional

Je kan het ook zien als je een opdrachtprompt opent ([Winkey] + R , cmd, [ENTER]), je krijgt dan meteen het volgende te lezen;

Microsoft Windows [versie 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden.

De benaming Windows “7″ heeft dus niets met de versie te maken. De 7 staat voor het feit dat je deze Windows 7 dagen per week kan gebruiken, voor alles wat je nodig hebt.
Ook is 7 bij ons een geluksgetal, dat zal er zeker wat met te maken hebben. Om diezelfde reden heeft Microsoft indertijd beslist om Windows ’95 niet de benaming Windows 4 te geven; in veel Aziatische landen wordt getal 4 geassocieerd met ongeluk en de dood.

Windows 7 is dus eigenlijk versie 6.1, de opvolger van Vista. Deze laatste draagt versie 6.0 en je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het verschil tussen 6.0 en 6.1 in weze niet zo groot kan zijn. En dat is het ook niet: Windows 7 is eigenlijk een geüpdate versie van Windows Vista. Microsoft wilde hier zelfs eerst niet het volle pond voor vragen, maar uit schrik om niet serieus genomen besliste men toch maar om Windows 7 te lanceren als zijnde een volledig nieuwe Windows-versie. Vanaf nu weten u en ik wel beter!

winver.exe Vista Home Premium

Winver Vista Home Premium

Het vervolg van dit tweeluik kan u volgende week lezen; dan kijken we even terug naar de belangrijkste Windows-versies tussen versie 3 en XP.

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Software met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Is Windows 7 eigenlijk wel Windows 7?

 1. bogy schreef:

  veel ‘computerkenners’ denken dus echt dat windows 7 effectief ook versie 7 is…

  je kan met behulp van deze vraag gemakkelijk op zoek gaan naar een computerwinkel waar men meer weet dan alleen maar de commerciele prietpraat die wordt aangeleerd om dozen te verkopen..

 2. Mathijs schreef:

  Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Gekke versienummering hè?

  Niemand heeft ooit gezegd dat de 7 in Windows 7 slaat op het major version number, het is gewoon makkelijker te onthouden dan Windows 6.1 en wat prettiger voor de marketing. Who cares..

 3. Yannick schreef:

  Want Microsoft heeft ooit gezegd dat “7″ terugslaat op het versienummer? “7 dagen per week”, “geluksgetal”? Hoe kom je daar bij? Het is gewoon 7 omdat het de 7de versie van Windows is (1: 95, 2: 98, 3: Me, 4: 2000, 5: XP, 6: Vista, 7: 7), en nee dus: Windows 1.0, 2.0 en 3.x worden niet meegeteld (dit waren tenslotte geen volledige besturingssystemen).

  • Michael Bogaerts schreef:

   dan moet je windows 95 ook niet meerekenen… tenslotte draaide die net als windows 3.1 als een schil bovenop DOS…

   windows 95, 98, 98se zijn eigenlijk dezelfde windowsversie (versie 4) en hebben onderling zéér weinig verchil… windows millenium valt ook nog onder 4 maar had als enige al wat meer van nt5 onder de motorkap; maar die ‘crossover’ versie was een flop… ME was ook de enige versie waar je niet in DOS kon opstarten.

   vanaf daarna hadden we eindelijk het geluk dat microsoft de zakelijke kernel (NT oftewel NewTechnology) ook naar de thuismarkt bracht en windows XP uitbracht welke gebaseerd was op NT5.
   NT5 was er eerst al in de vorm van windows 2000 Professional, en later dus windows XP Pro / Home waarbij 1 kernel voor zowel thuis als zakelijk werd gebruikt, voorheen had je de gewone windows kernel (windows 4.x aka windows 95/98/98SE) voor thuisgebruik en een aparte NT kernel voor zakelijk gebruik (windows NT4). Bij NT was er totaal géén dos meer, al sinds midden jaren ’90 bij nt 3.5 waardoor het véél stabieler draaide terwijl voor gewone thuisgebruikers die DOS + windows combo voor ergernis bleef zorgen

   trouwens, ook nu weer is microsoft ‘raar’ aan het tellen… windows 8 gebruikt dezelfde kernel als windows 7 en windows Vista (zijnde de NT6 kernel); daarom als je in een cmd-box Winver uitvoert zal je zien dat er 6.x staat bij zowel vista, 7 én 8 én ook bij 8.1 uiteraard!
   Kijk eens naar Apple bijvoorbeeld, hoe lang zitten zij al met Mac OS 10? toch ook al een aantal jaren hé? ondanks dat er daar ook al veel wijzigingen en ingrijpende updates zijn geweest… alleen vinden zij het niet zo erg om de versienummering te respecteren; Microsoft wil gewoon de intentie opwekken dat ze snel vooruitgang boeken en mensen heel nieuwe dingen aan het verkopen zijn terwijl ze eigenlijk maar een grondige update krijgen ipv een gans nieuw OS… Wat verkoopt er beter denk je? Zeggen dat je iets nieuw krijgt of zeggen dat je iets gereviseerd krijgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>