Waar is Windows 4 gebleven?

In dit tweede deel gaan we meteen verder met het bekijken van de belangrijkste Windows-versies. Het is trouwens al sinds Windows 3.1 geleden dat Microsoft nog een versienumer gebruikte om haar end-user Windowsversie aan te prijzen. Versie 3.11 werd namelijk meteen tot “Windows for Workgroups” gebombardeerd en enkele jaren later volgde Windows 4, maar die zag het levenslicht als Windows ’95.

 

Windows 3.1 Bootlogo

Startscherm Windows 3.1

Voor het bedrijfsleven kwam Microsoft op de proppen met Windows NT (New Technology); eerst was er nog de tussenversie “Windows for Workgroups”, maar al snel kwam er windows NT3.1. Microsoft vond dat de zakelijke wereld recht had op een eerlijke nummering en bleef voor de NT versie de nummering aanhouden totdat men in 1999 met Windows NT5 op de proppen kwam…

Deze laatste werd op de markt gebracht als Windows 2000 . Voor de thuisgebruiker betekende de komst van NT5 stilaan het einde van het instabiele ms-dos/Win32 platform. Windows Millennium was in 2000 nog een tussenversie van ‘win32′ en Windows NT, waar een mix van beide technologieën meer problemen met zich meebracht dan oplossingen leverde. Mede dankzij deze slechte mix was Windows 2000 de basis waarop in 2001 Windows XP zou gebaseerd worden, zowel voor het zakelijke leven als voor de thuisgebruiker.

Windows NT 5.1 staat bij de meeste mensen beter bekend als Windows XP; deze verving niet alleen NT 5.0 (Windows 2000) maar ook het win32 platform (win95/98Se/ME) en bracht de stabiliteit van het NT platform naar de eindgebruiker. Dankzij deze verschuiving hoefde Microsoft geen twee aparte besturingssystemen meer te onderhouden en de gebruiker kon meteen genieten van het stabiele platform waar NT voor staat.
Deze transformatie heeft echt ook een serieuze boost in de pc-verkopen met zich mee gebracht, veel nieuwe gebruikers werden overtuigd door het grotere gebruiksgemak en betere stabiliteit van Windows XP.

 

Windows NT4 Bootlogo

Windows NT4 Workstation, 4.0 (heel klein geschreven!)

Nog een weetje ivm Windows ’95; in veel Aziatische landen wordt het getal 4 verbonden met de dood. Net zoals er bij ons in veel ziekenhuizen geen dertiende verdiep of ‘OperatieKwartier 13′ is, besliste Microsoft om geen ‘Dode Windows’ uit te brengen. Het antwoord op dit nogal ‘luguber’ probleem was dan ook het marketingproduct Windows ’95.
Het grote voordeel van een jaartal te gebruiken is uiteraard dat je snel kan aantonen dat een product ‘oud’ is, misschien is dit wel de reden waarom er nog steeds zoveel Windows XP machines te vinden zijn vandaag?

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Software met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Waar is Windows 4 gebleven?

 1. Curry schreef:

  Haha prachtige comedy :D Ik vraag me nu alleen af of je ZO enorm veel historische missers met opzet opschrijft of dat je serieus denkt dat dit allemaal waar is?

 2. Curry schreef:

  Even een onvolledige bloemlezing van de lompste missers:
  - XP was NT 5.1, niet 5.5
  - Win32 is de naam van de API, niet het platform. NT ondersteunt ook in Windows 7 nog steeds heel de Win32 API.
  - ME was geen crossover maar een zuivere directe opvolger van 98, enkel uitgebracht omdat het publiek niet massaal genoeg op 2000 overstapte
  - MS wilde origineel ME niet eens uitbrengen omdat Win2k dankzij DirectX support een volwaardige vervanger was.

  • Michael Bogaerts schreef:

   Ja; de XP is inderdaad 5.1; dat heb ik dan ook aangepast

   Win32 is er in verschillende vormen en smaken… de Win32 API waar je over spreekt zit ook in Windows XP; ik heb het eigenlijk over Win32c; maar om het artikel een beetje begrijpbaar te houden voor de niet-technisch aangelegde lezer heb ik gewoon win32 platform geschreven

   ME bevatte wel degelijk items geleend uit de NT familie die niet in de andere 9x versies te vinden waren, noch met een update te installeren waren… oa Icon Overlays, geintegreerde zoekbalk in de verkenner, special folders, de win2k tcp/ip stack, onscreen-toetsenbord, NDIS 5.0, system-restore.
   Dat het publiek niet op win2k overstapte is dan ook nooit de bedoeling geweest; deze versie is altijd getarget geweest op het bedrijfsleven (win2k PROFESSIONAL); er is nooit een HOME versie van geweest.

   WinME is van begin af aan een zorgenkindje geweest; de shelf-life van dat product was dan gelukkig ook maar een jaartje… en toen was XP er… Een doorontwikkelde Win2K met een PRO en een HOME versie voor thuisgebruikers.
   Onderling is er niet veel verschil tussen deze twee; enkel het gemis om met een HOME versie in te loggen op netwerkdomeinen. Verder zijn ze quasi identiek.

   Ik kan gerust zeggen dat ik uit ervaring spreek; ik ‘draai’ al 20 jaar om computers en heb alle belangrijke windowsversies dan ook in gebruik gehad. Misschien dat ik van windows 3.x niet meer elk detail weet, maar in grote lijnen kan ik er nog veel dingen over vertellen, net als over windows 9x en NT4.
   Jah, zelfs over de Win32s binaries om onder win 3.x gebruik te maken van windows95 binaries (in beperkte mate weliswaar; een office moest je ook niet verwachten) kan ik nog verhalen opdissen…

   Ik ben geen tweakers.net nieuwssite; maar probeer mensen die niet technisch aangelegd zijn ook een beetje informatie te brengen in voor hen begrijpbare taal. Dat ik dan bepaalde details weglaat is volgens mij niet meer dan normaal… ik heb ook nooit gezegd dat ik een ganse windows-history zou publiceren :)

   Toch bedankt voor je commentaren, het leert me dat ik misschien in het vervolg wat kanttekeningen erbij mag zetten (of extra’s tussen haakjes voor de meer IT-belezen bezoekers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>