Omega3 pillen voor onze huisdieren omdat ze ruien?

Vandaag kwam ik op een sociaal netwerk een vriendin tegen die haar kat én hond pillen moest gaan geven tegen haaruitval, omdat ze een beetje hevig ruien! De dierenarts had ze Omega3 en Omega6 voorgeschreven welke ze elke dag moest geven aan haar lieve koters. Dit is je reinste waanzin; gelukkig protesteert haar lieve kater. Die dierenarts is duidelijk gehersenspoeld door de verkopers, lees verder voor de échte hulpmiddelen.

Ik heb haar het volgende antwoord gegeven, wat ik trouwens aan iedereen zou willen vertellen, vandaar dit artikel op mijn blog want; het is normaal dat dieren ruien…

Goede borstel voor kortharige katten!

Kammetje

Het enige dat er écht goed voor is;  ze regelmatig BORSTELEN met een goeie borstel!  Mijn eigen kat heeft er dit jaar (2010) ook wat langer last van dan normaal, het zal wel aan’t klimaat liggen, want ze was ook wat later begonnen met ruien. (voedingsadvies onderaan het artikel)
Ik borstel m’n eigen kat bijna elke dag (met zo’n metalen vlooienborstel, dat gaat echt het beste bij kortharigen!) en dan valt het in huis zéér goed mee.  Als ik ze drie dagen of langer niet borstel is er echt een verschil en zit mijn borstel ook echt vol, als ik het dagelijks doe is het maar een klein plukje.

Daarbij komt dat mijn poes ook al wat dikker is (6,5 kg) én ze lijdt aan borstkanker, dus ze kan de hulp zeker gebruiken. Bijna alle katten die een beetje ‘extra gewicht’ hebben, kunnen een helpende hand van hun baasje zeker gebruiken; ze kunnen niet overal meer goed bij omdat ze de lenigheid missen. Als je ze aan hun lot overlaat zal je merken dat ze bij het strelen énorm ruien, en na verloop van tijd zullen ze klitten in hun vacht hebben, zélfs kortharige katten kunnen dit voorhebben.

Omega3 en de industrie

Nu over de pilletjes; het is al meermaals bewezen dat producten met Omega3 en aanverwanten allemaal ‘zever in pakskes‘ (lariekoek) zijn, er is niets van waar (let wel; Omega3 an sich is wel goed voor het lichaam). Het is een grote commercie die men heeft opgezet om de mensen te doen geloven dat margarine eten gezond is, want daar zit omega3 in, en dat houdt je jong, zegt men bij BECEL… Natuurlijk zit er in bepaalde vissoorten ook omega3, dat is waar, maar dat is niet dezelfde omega3 die in de boter/pilletjes/etc. zit. Er is namelijk een verschil tussen natuurlijk en gekweekte omega3.
Voor mensen is het zo dat 2 van de 3 omega3 vetzuren in ons lichaam worden aangemaakt, namelijk de EPA en de DHA vetzuren; en het zijn net die twee vetzuren die men massaal kweekt uit bruine algen (kelp) om ze in de pilletjes te stoppen. Hier stopt dus meteen het ganse verhaal van Omega3, het is een leugen dat die pilletjes goed voor ons zijn, want ze geven ons iets wat we zelf maken.

Nu ga je die pilletjes aan je kat en hond geven, terwijl de dierenarts niet eens het besef heeft of dit gezond is of niet; in de natuur nemen honden ook geen pillekes, en katten al evenmin… Is er onderzoek gedaan naar Omega3 vetzuren bij onze huisdieren?  Mogelijk doen deze pilletjes meer kwaad dan goed; het lichaam van een kat of hond werkt namelijk niet hetzelfde als dat van ons. In het ergste geval vergiftig je je huisdier ermee, of bezorg je het een lever- of nieraandoening.

Waarom zeg ik dat? Omdat er talloze dingen giftig zijn voor onze huisdieren die voor ons perfect gezond zijn; zo is het enige dat ik mijn kat geef een pijnstiller (voor de kanker en artrose die ze heeft), en niet zomaar een pijnstiller maar eentje waarvan ik weet dat het geen schade aanricht. Zo zou het toedienen van brufen een aanslag zijn op de lever van mijn kat; een beetje te veel en ze zou sterven van een vergiftiging. Een duidelijker voorbeeld is misschien theobromine, ofwel chocolade, dit is een uiterst giftige stof voor de kat, maar ook voor de hond. Maar nog giftiger is paracetamol; onze lieve kat kan deze stof NIET afbreken, maar het zorgt ervoor dat hun bloed geen zuurstof meer kan opnemen; het betekent dus een trage, pijnlijke dood als je denkt je kat te helpen.

Daarom geef je géén humane geneesmiddelen aan je huisdieren, zelfs geen voedingssupplementen zoals omega3 of omega6.

Het ruien, hoe los je dat dan op (voedingsadvies)?

Als er een tekort is aan voedingsstoffen, dan zal dit eerder aan de voeding liggen; deze zal niet genoeg mineralen / aminozuren (vitamines!) bevatten. Al moet gezegd worden dat de meeste diersoorten veel beter zijn in de eigen productie van vitamines zelf dan de mens; wij maken slechts enkel en alleen vitamine D3 aan in ons lichaam, onder invloed van de zon. Natuurlijk synthetiseren wij ook nog een aantal omega3 vetzuren zelf, en mogelijk zijn ook onze huisdieren hier weer veel beter in dan wijzelf; dit is echter nog niet onderzocht en hier is dus niemand die dit kan ontkennen noch bekrachtigen.

Dat zelfs dierenartsen al geloven in die prietpraat van de omega3 vetzuren bewijst in mijn ogen alleen maar hoe goed de marketingmolen van de pharmaceutische industrie werkt; zelfs onze huisdieren worden al het slachtoffer van de ‘more is better’-mentaliteit die heerst in ons kapitalistisch systeem. In China hadden je kat en hond waarschijnlijk een paar naalden geprikt gekregen en klaar was kees.

Sinds enkele jaren staan er op alle in de EU verkochte voeding tabellen met de voedingswaarden (eiwitten, vetten, vitamines, …) op de verpakking, ongeacht het merk. Je kan in de winkel dus zelf gaan kijken welke voeding het meeste waar voor z’n geld biedt. Blijkbaar zijn er nog steeds veel mensen die gewoon de duurste of de goedkoopste zak nemen en er van uitgaan ‘dat het wel goed zal zijn’. Dit is dus niet waar, die tabellen kan je simpel vergelijken met elkaar; ze zijn allemaal op dezelfde manier opgesteld en maken het voor de consument gemakkelijk om ze naast elkaar te leggen en te beslissen welke voeding het beste is. Maak hier gebruik van!

Verder kan het zeker eens geen kwaad om je huisdier af een toe eens te verwennen met een stukje écht vlees (kat én hond) of wat gekookte groenten (hond, zonder zout koken!). Geef ze echter géén rauw vlees, hiermee zou je ze kunnen opschepen met parasieten, en bak het vlees niet in een pan met boter maar kook het af in een beetje water. Zelf geef ik mijn kat wel eens af en toe een stukje kip, vis of vlees; ik snij gewoon een stukje af voor ik mijn eigen eten maak en hou het opzij, als ik klaar ben met eten krijgt mijn kat haar deeltje. Vergeet niet om het te compenseren met de normale voeding, anders zal je lieveling gewicht bijkomen! Op deze manier krijgen je huisdieren veel extra’s binnen die niet in het blik- of droogvoer zitten en ze zullen het zeker appreciëren!

Conclusies

  • Geef je huisdieren niet zomaar humane geneesmiddelen!
  • Als je huisdieren ruien, moet je ze borstelen!
  • Let op de voedingswaarden als je dierenvoeding koopt!
  • Geloof niet zomaar alles, zoek het zelf eens op!

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in huisdieren, lifestyle met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>