De speekseltest: waterdicht of makkelijk te misleiden?

Sinds 1 oktober 2010 is de politie gewapend met de, ondertussen beruchte, speekseltest waarmee ze autobestuurders kan onderwerpen aan een controle op het gebruik van een aantal stimulerende middelen. Voordat de test er was werd er reeds vanuit verschillende hoeken bevraagd of er geen mensen onterecht zouden worden geverbaliseerd, maar andersom zou het ook mogelijk zijn om negatief te testen terwijl men toch gebruikt heeft. Wat is er nu eigenlijk aan de hand met die test?

Speekseltest Securetec "Drugwipe 5"

De Belgische politie gebruikt Securetec's "Drugwipe 5" speekseltest

Positief of negatief?

Het uitvoeren van een speekseltest is vrij eenvoudig; er wordt wat van je speeksel op het uiteinde van de speekseltest aangebracht en dan wordt het apparaat terug in elkaar geklikt. Na een tiental minuten is het definitieve resultaat zichtbaar doordat je speeksel in contact is gekomen met allerlei chemicaliën (reagenten) die verkleuren als er bepaalde substanties in je speeksel zitten. Een negatieve test is eigenlijk positief; dat wil zeggen dat er niets werd gevonden in je speeksel. Test je echter positief zal je meteen je voertuig aan de kant mogen laten staan en kan je rekenen op een gepeperde rekening en in het ergste geval kan je het komen uitleggen op de politierechtbank.

Valse positieven…

Je moet het maar meemaken; je gebruikt drugs noch alcohol. Toch vraagt een agent je om een speekseltest te ondergaan en je bent reeds op voorhand zeker van het resultaat. Je bent zelfs een beetje blij dat je eindelijk eens zo’n test mag doen zodat je ook eens weet hoe het nu allemaal in elkaar zit.
Waar je echter niet bij stil hebt gestaan is het feit dat bepaalde medicatie ook stoffen bevatten waarom deze speekseltest een positief resultaat zal geven. Vooral volwassenen die geneesmiddelen nemen tegen concentratiestoornissen en bepaalde vormen van depressie zullen positief testen op amfetamines. Patiënten die aan chronische pijn lijden kunnen dan weer positief testen op het gebruik van morfine (positieve heroine test!).

Zorg dus in alle geval dat je steeds de nodige attesten op zak hebt wanneer je achter het stuur kruipt; desnoods laat je de huisarts nog een extra papier opmaken waarop hij bevestigt dat jij deze middelen gebruikt om normaal te kunnen functioneren.

De dans ontspringen; de speekseltest vervalsen.

Is het mogelijk om het resultaat van zo’n speekseltest te beïnvloeden? Allerlei wilde verhalen doen de ronde van peterselie eten, koffie drinken, melk drinken, je mond spoelen met mondspoeling, je tanden poetsen, het eten van koolstoftabletten, en ga zo maar voort… Toch zijn niet alle wilde verhalen even wild, tenminste als je druggebruik niet al te wild is. Alles hangt namelijk af van de hoeveelheid die je gebruikt hebt.
Het truukje met de mondspoeling werkt echt; al moet ik er wel bijvertellen dat ik me afvraag hoe je je mond nog gaat spoelen als je plots aan de kant gezet wordt. Een flesje Listerine in de wagen kan dus de redding zijn als je een occasionele gebruiker bent, maar je moet dan wel de kans krijgen om je mond een tweetal keer te spoelen voordat je de speekseltest moet afleggen.
Een extra leeg flesje komt zeker van pas; je moet namelijk het mondwater ook weer kwijt. Het door je raam naar buiten spugen zal uiteraard alleen maar argwaan wekken en het doorslikken kan de rest van je avond verpesten met een zware maag. Uit tests is trouwens gebleken dat twee maal je mond grondig spoelen (een halve minuut per keer) voldoende moet zijn om de speekseltest te misleiden.

Uiteraard zal je mond na het spoelen stilaan terug ‘vervuild’ geraken; als er dus te veel tijd zit tussen het spoelen en de test zal je vooralsnog positief testen.

Nawoord

Ik wil met dit artikel niemand aanzetten om onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur plaats te nemen en/of deel te nemen aan het verkeer. Dit is bij wet verboden en je brengt hiermee jezelf en andere personen nodeloos in gevaar! Dit artikel is zuiver informatief.

shorturl: http://wp.me/prxYX-a2

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in drugs, wetgeving met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>