Niet alles is te koop met geld!

Niet iedereen heeft dezelfde waarden en normen; dat maakt ons allemaal uniek. Toch zijn er zo van die algemene waarheden die iedereen wel wil geloven, maar waar slechts weinig mensen ook echt geloof aan hechten. Zo is er de macht van het geld dat lijnrecht tegenover het ‘mens-zijn’ staat; het ethische in ons. Het valt me dan ook steeds vaker op dat we in een maatschappij zijn gaan leven waar weinig mensen nog waarde hechten aan dit mens-zijn. Het IK-zijn, succesverhalen en vooral geld lijken de nieuwe drijfveren te zijn van de mens uit het derde millennium. Maar wat is dat geld nu eigenlijk waard? Wat kan je er mee kopen en wat kan je er vooral niet mee kopen?

Misschien moeten de mensen die zo graag aan geld denken maar eens even de tijd nemen om stil te staan bij de volgende stellingen; ook voor anderen kan het geen kwaad er even over na te denken. Hopelijk brengt het je iets bij en verandert het, als is het maar een klein beetje, je beeld over de waarde van geld en welke prioriteiten we stellen om dat geld te verdienen.

 • Met geld kan je een huis betalen maar er is geen geld dat je een thuis kan bezorgen.
 • Je kan de mooiste horloges kopen met geld, maar extra tijd kan je niet kopen.
 • Een zalig bed is snel gekocht, maar slaap kan je niet betalen.
 • Met geld kan je alle boeken ter wereld kopen maar je kan de kennis niet kopen.
 • Je kan de beste dokters ter wereld betalen, maar gezondheid is nog steeds niet te koop.
 • Je kan jezelf een bepaalde positie inkopen, maar daarom wordt je nog niet gerespecteerd.
 • Wanneer het nodig is kan je bloed kopen, maar een extra leven kan je niet betalen.
 • Met geld kan je vrouwen in je bed kopen; maar niet het hart van een vrouw stelen.
 • Je kan veel plezier maken met geld, maar als je je slecht voelt koopt jouw geld je geen goede vrienden.
 • Zo zijn er waarschijnlijk nog honderden items die ik kan opnoemen; en telkens opnieuw blijkt dat het geld wel blinkt, maar aan de keerzijde ook stinkt…

Zelfs ik merkte dat er dingen zijn waar ik soms aan zondig; ik heb een goed bed maar blijkbaar verzaak ik soms om op tijd te gaan slapen in functie van wat extra geld … Het is dat ik niet veel keuze heb, maar ik ga er toch op letten van wat meer op tijd te gaan slapen; uiteindelijk kan ik dan ‘s morgens even goed wat vroeger opstaan en wat meer van de dag genieten ipv nachtwerk te verrichten. :)

We kunnen er natuurlijk niet omheen; we zijn tenslotte allemaal geboren in een maatschappij waar geld de motor is geworden van alles wat draait, groeit en bloeit. Zonder dit verderfelijke goedje kunnen we dus helaas niet meer leven. Het is een uitvinding van de mens die bedoeld was om mensen die macht hadden deze macht te kunnen doorgeven aan hun volgende generaties. De gewone bevolking werd natuurlijk wijsgemaakt dat geld nodig was omdat ruilhandel; wat nota bene tienduizenden jaren perfect werkte, niet meer zou volstaan.

Moeten we nu terug naar ruilhandel gaan? Neen; dat zou tegen mijn eigen normen en waarden ingaan; ik sta namelijk achter de vooruitgang en het zou nu niet meer passen om zo’n grote stap terug te nemen. Wat ik wel graag zou zien is dat mensen wat meer aandacht zouden schenken aan de manier waarop ze met hun geld omgaan en wat ze allemaal zouden doen om aan geld te komen. Sommigen hebben wel veel geld vergaard; maar of ze dat dan ook letterlijk verdienen vraag ik me wel af…
Het is natuurlijk utopisch om te denken dat niemand nog zou proberen om misbruik te maken van de naïviteit van de ander om geld te verdienen, al zou een van mijn andere ‘directives’ hier wel aan kunnen helpen; sociale controle… Maar da’s dan weer voor een andere post!

Vraag aan de lezers: welke van de genoemde stellingen rondom geld spreken u aan? Heb u zelf nog een goede stelling? Laat het weten in de reacties onderaan!  (registratie NIET verplicht)

Short-URL: http://wp.me/prxYX-ba

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2 met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Niet alles is te koop met geld!

 1. Veerle Soetens schreef:

  Ik wist niet dat je zoveel dingen niet kon kopen met geld; wat een mooie kijk op de wereld…

 2. Erik schreef:

  Echt een leuke tekst om te lezen, met enkele mooie waarheden.
  Hier nog ééntje voor het lijstje aan te vullen van dingen die je niet kan kopen met geld.
  Je kan de mooiste kleren en de duurste auto kopen maar manieren zijn niet te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>