Internet Explorer 9 + Belgische Google = Automatisch Aanvullen

Een tijdje geleden werd alweer de negende versie van Microsofts browser Internet Explorer losgelaten op het grote publiek. IE 9 bevat een hele hoop nieuwe mogelijkheden die in de vorige versies niet mogelijk waren, bijvoorbeeld zoeken vanaf de adresbalk. Helaas heeft Microsoft maar half werk geleverd want voor Nederlandstaligen zijn Googles zoekvoorspellingen uitgeschakeld en moeten wij Vlamingen het doen zonder onze eigen lokake Belgische Google; we kunnen via Microsofts extensies enkel de .NL google zoekplugin installeren. Daarom een nieuwe shortmanual uit eigen hand!

Wat gaan we doen in deze shortmanual?

Ten eerste gaan we ervoor zorgen dat we niet langer google.nl gebruiken om de ingebouwde zoekfunctie van IE 9 te gebruiken; tevens laat deze aanpassing ons toe om lokatie-informatie mee te geven aan google (bv je woonplaats; zo kan je sneller relevante resultaten vinden)

IE 9 Vlaamse Google

Nederlandstalige Google Voorspelling IE9 werkt!

Ten tweede gaan we ervoor zorgen dat we met onze Belgische Google ook de zoek-voorspellingen krijgen weergegeven. Deze info is ook handig voor onze Nederlandse noorderburen; het zit namelijk zo dat voor de google.nl zoek-extensie deze functie ook niet aanwezig is maar ze kan met deze shortmanual heel eenvoudig manueel worden toegevoegd.

Van Google.NL naar Google.BE

Om te beginnen moeten we het register openen; daar zijn namelijk alle instellingen opgeslagen die we nodig hebben. Je moet wel zorgen dat de nederlandse google-zoekfunctie reeds is geinstalleerd in IE9  (het mag eventueel ook een andere zijn; als er maar eentje van google instaat; maar de Nederlandse is gemakkelijk te vinden)

Je opent het register met het commando ‘regedit’ [start -> uitvoeren OF Windowsknop+R].
Nu zoek je met [CTRL+F] naar de Sleutel ‘SearchScopes’. Als je deze gevonden hebt zal je merken dat deze enkele subsleutels heeft; je gaat naar diegene waarin de Nederlandse Google reeds staat (daar heb je een waarde URL waar bij staat http://www.google.nl/…). Als je deze gevonden hebt zou je onderaan de statusbalk moeten kunnen zien dat je op een gelijkaardige locatie zit als wat hieronder staat:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{########-####-####-####-############}

Ik kan helaas niet voorspellen wat er bij jou zal staan in de plaats van de hekjes; dit is een waarde die die door Microsoft wordt uniek wordt toegekend per zoek-extensie, in mijn geval was het “{401D2C81-E06C-4080-9E3D-8AFD5FCD32E4}” maar dit zal bij iedereen anders zijn dus het heeft geen nut om hierop te zoeken. Je zit in ieder geval goed als je aan het werken bent in een van de subfolders van ‘SearchScopes’ en er de naam google bent tegengekomen.
Je mag de waarde van DisplayName van “www.google.nl” aanpassen naar “Google Belgie”. Dat doe je door gewoon op de [Enter]-toets te drukken en de tekst te wijzigen terwijl je op die waarde staat.

Een beetje verder zie je ook nog een waarde ‘URL‘ staan, met daarnaast het gegeven dat begint met “http://www.google.nl/…….’ Ook deze mag gewijzigd worden; je maakt het vakje volledig leeg en plakt de volgende waarde erin;
http://www.google.be/search?hl=nl&q={searchTerms}

Ziezo… Google.NL is nu Belgisch geworden… indien je een 64-bit windows hebt; dan zal je merken dat deze aanpassing in beide versies van je Internet Explorer geactiveerd is.

Google Automatische Zoekwoorden-voorspelling

Deze aanpassing zal zoals eerder gezegd ook voor de Nederlanders goed van pas komen. Het automatische suggereren van zoekwoorden zoals op de normale google websites zal met deze instelling namelijk ook werken vanuit de IE9 adresbalk voor de .BE (of .NL) Google.

Uiteraard moeten de Nederlanders de eerste aanpassingen niet doorvoeren (van .NL naar .BE) indien zij enkel de voorspellings-functie wensen te activeren; deze werkt namelijk ook gewoon met de Nederlandse Google. Microsoft was gewoon te lui om het voor jullie in te stellen bij het configuratiescript!

Nog steeds in dezelfde registersleutel; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{########-####-####-####-############}, gaan we nu zelf een tekenreekswaarde toevoegen.

Dit doe je als volgt:
- klik met de rechtermuisknop op het witte gedeelte onder de waarden die je net hebt aangepast (URL) en kies NIEUW -> Tekenreekswaarde.
(Indien de rechtermuisknop het niet meer doet kan je ook het menu gebruiken en kiezen voor ‘Bewerken -> Nieuw -> Tekenreekswaarde’)
- In het kadertje dat komt typ je EXACT in hoofd- en kleine letters het volgende en druk daarna op de [ENTER]-toets (of op de knop “OK”):
SuggestionsURL
- Nu deze naam ‘SuggestionsURL‘ nog geselecteerd is (meestal blauw) druk je nogmaals op [ENTER] en in dat kadertje PLAK je de volgende regel;

http://clients5.google.com/complete/search?q={searchTerms}&client=ie8&mw={ie:maxWidth}&sh={ie:sectionHeight}&rh={ie:rowHeight}&inputencoding={inputEncoding}&outputencoding={outputEncoding}

Probeer nu in je IE9 adresbalk gewoon eens een zin te typen :)

Succes ermee…

Opmerkingen, vragen of andere communicatie mag je steeds kwijt in de commentaren onder het artikel!

Short-url: http://wp.me/prxYX-bo

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2, Internet, Persoonlijke aantekeningen met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Internet Explorer 9 + Belgische Google = Automatisch Aanvullen

 1. Cees Van Tilburgh schreef:

  Hartstikke bedankt; dit zocht ik al een tijdje!

  Ik vond het lastig dat ik steeds de site van google.nl moest bezoeken om het automatisch aanvullen te gebruiken.
  Het werkt zonder de door jou vernoemde aanpassing ook als je de google werkbalk gebruikt om te zoeken, maar omdat ik op een netbook surf bespaar ik liefst zoveel mogelijk ruimte op m’n scherm en staat deze dus niet geinstalleerd.

  Ik wist trouwens niet dat jullie verplicht waren om onze nederlandse google te gebruiken. Geeft dit dan een verschil met de zgn. vlaamse versie? Het gaat tenslotte toch om dezelfde taal?

  • Michael Bogaerts schreef:

   oei, misschien een late reactie van mij; maar beter laat dan nooit hé;

   Jazeker, er is een verschil tussen het gebruiken van google.be en google.nl
   Je kan het vergelijken met zoeken via google.com of via google.co.uk de lokale sites krijgen dan wat meer voorrang. Als ik via google.nl zoek op bepaalde woorden in onze eigen taal staan de nederlandse sites dus eerst, terwijl via google.be de vlaamse wat meer voorrang krijgen.

 2. Locus Christine schreef:

  Reeds voor de nieuwe look van g-mail, had ik het volgende probleem: De icoontjes om te onderstrepen, vet te drukken, emoticons invoegen etc…staan onder elkaar ipv naast elkaar zoals vroeger het geval was. Gevolg: Driekwart v/h scherm is gevuld hiermee. Om te kunnen mailen moet ik dus steeds scrollen tot onderaan de pagina. In de oude look verdwenen de mails ook onder dat vak, als ik naar beneden scrolde. Dit is niet normaal. Hulp?

  • Michael Bogaerts schreef:

   Hey Christine;
   Heb je het scherm op volledige grootte staan (gemaximaliseerd) wanneer je met je gmail account aan het werken bent?
   Tevens vraag ik me ook af welke webbrowser je gebruikt en welke versie (bv; Internet Explorer 9, Firefox 8, …)

   En ten slotte nog de vraag of het over wat voor een scherm je beschikt (is het een laptop, een computer-scherm of ben je op een netbook of een tablet aan het werken?)

   Dit zijn namelijk allemaal zaken die toch wel van invloed kunnen zijn op de look van je mail-interface bij gmail, maar waar we wel een mouw aan kunnen passen…

 3. Glenn schreef:

  BoGy,

  Bedankt voor deze duidelijke gids.
  Intussen heeft MS hun fout rechtgezet: http://www.iegallery.com/bd/addons/detail.aspx?id=6218

  Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>