CD/DVD Rewritable: kun je ze zelf herstellen?

Over de levensduur van herschrijfbare media krijg ik tijdens herstellingen regelmatig vragen. Blijkbaar weet bijna niemand dat je zelf de kwaliteit van de schijfjes kan verbeteren. Jawel; je kan er zelf voor zorgen dat de schrijf- en leeskwaliteit omhoog gaat en het beste van al: het kost je geen geld! Heb je dus nog CD-RW’s of DVD-RW’s liggen die fouten geven? Dan moet je zeker verder lezen, want ik leg je uit hoe je ze weer in topvorm krijgt!

Eerst wat meer uitleg (inleiding) 

Logo f1-help

Deze manual is er dankzij de vele ervaringen met F1/Help PC-Herstellingen.

Je zult jezelf na het lezen van het voorstukje waarschijnlijk al een aantal vragen stellen zoals; “hoe kan dat nu, een schijfje kan je toch niet aanpassen?” en daarom ga ik eerst van start met een korte inleiding waarin een paar dingen worden uitgelegd.
Om te beginnen lukt het ‘verbeteren’ niet met elke schijf; het gaat zoals in de titel staat aangegeven enkel en alleen met herschrijfbare (rewritable) media. Tevens is het géén oplossing voor schijven die onleesbaar zijn omdat er teveel krassen op staan. Vooral diepe krassen en concentrische krassen (krassen die de dvd mee rond gaan) betekenen vaak het einde van herschrijfbare media qua betrouwbaarheid.
Maar als je schijfjes slechts een paar lichte krasjes vertonen door normaal gebruik, dan zal je merken dat deze informatie je geld kan besparen; veel geld zelfs!
Het zit namelijk zo dat herschrijfbare media een beetje trekken hebben van een auto; in eerste instantie rijden ze goed (de eerste keer branden), maar daarna moeten ze ‘gerodeerd’ worden. Ook een tijdje stilstaan is niet zo goed voor de media. Dat komt omdat de schijfjes eigenlijk bestaan uit een soort plastische laag (soms organische) laag, je brander warmt deze op en vervormt deze zodat er gaatjes in komen (ééntjes) of de gaatjes weer dicht gaan (nulletjes). Als deze laag een tijd niet is gebruikt dan wordt ze minder plastisch en vervormt ze zelfs een beetje; hierdoor krijg je dus de fouten op de disc. Doordat ze minder plastisch is heb je dan ook slechtere brandresultaten.

 

Hoe gaan we dit aanpakken?

DVD-RW’s kunnen een honderdtal brandsessies meegaan (cd-rw’s zelfs tot duizend!) vooraleer ze effectief in kwaliteit afnemen. Als je dus ooit werd wijsgemaakt door een winkelier dat je ze maar 5 keer kan herschrijven, ga dan op zoek naar een andere winkel of koop ze online! Toch kan het zijn dat je problemen hebt met een CD-RW of DVD-RW waar je slechts een aantal keer op hebt geschreven. Zeker als dat schijfje al een tijdje in de kast heeft gelegen kan een nieuwe brandsessie wel slagen, maar zal het uitlezen van de gegevens vaak niet zonder problemen zijn. Vooral bij Audio-cd’s hoor je dan vaak het bekende ‘skippen‘. Daarom gaan we de media opnieuw in goede conditie brengen door ze meermaals volledig vol te schrijven.
Ideaal is om gebruik te maken van een speciaal hiervoor ontwikkeld programma van Nero, nl. Nero DiscSpeed. Met dit programma kan je allerhande tests uitvoeren op je media, waaronder schrijf- en leestesten. Indien je geen Nero hebt kan je ook gratis en legaal Nero DiscSpeed downloaden via deze link om alsnog de werken uit te voeren.
Uiteraard kunnen we nog steeds niet toveren! Het schijfje zelf moet dus echt wel nog in redelijk goede staat zijn. Het spreekt voor zich dat een laser niet goed door krassen heen kan kijken; dit levert namelijk vervorming op en zal ontegensprekelijk voor leesfouten blijven zorgen. Bij cd’s is er trouwens iets meer tolerantie dan bij dvd’s. Dit komt omdat de gegevens bij een dvd nog compacter worden opgeslagen en een klein krasje gelijk is aan een grote kras op een cd. Je moet het een beetje vergelijken met een gewoon boek; een cd is geprint in een groot lettertype; als je met een balpen een streep trekt door een stuk tekst kan je het waarschijnlijk nog lezen. Neem dezelfde tekst in een veel kleiner lettertype en je hebt wat een dvd tegenover een cd is; diezelfde balpen maakt ineens een tekst onleesbaar als je een streep trekt.

 

Eindelijk aan de slag

Het is zover, ik heb genoeg uitleg gegeven waardoor je de achterliggende technieken wat beter zou moeten begrijpen. Nu gaan we een cd daadwerkelijk herstellen, verbeteren, optimaliseren, of hoe je het ook wil noemen.
Voor we de cd (of dvd) in de drive stoppen is het misschien aan te raden om toch nog een keertje het schijfje wat op te schonen; kwestie dat er geen stof in de drive achterblijft maar ook om onze resultaten te optimaliseren. Zelf ben ik er niet vies van om gewoon Instanet op de schrijfkant van de schijfjes te sproeien en het af te kuisen met zo’n vezeldoek (of een zachte keukenhanddoek). DRAAI NOOIT CIRKELS als je de cd proper maakt, hierdoor zou je net concentrische krassen kunnen maken; werk altijd van het midden naar buiten.

 

Burn baby burn!

Klaar? Stop de disc in de drive, start nu het programma Nero DiscSpeed op. Indien je een melding krijgt om ‘Autorun‘ in te schakelen, klik dan op nee; we hebben dit niet nodig.
In het hoofdscherm van DiscSpeed ga je naar het tabje Create Disc en in het menu bovenaan kies je bij Run Tests voor de optie ‘Create Data Disc F9‘. Na enkele seconden start het branden en je kan de voortgang op je scherm volgen.

 

Nero DiscSpeed Datadisc branden

Het resultaat van Nero's DiscSpeed 'Create Data Disc'. Het verloop wordt weergegeven.

 

Controle!

Wanneer het branden voltooid is, en je dus een gelijkaardig scherm als hierboven voor je ziet, komt het tweede luik; de controle. Net zoals voor een harde schijf bestaat er een scandisk voor de optische media; alleen is de werking een beetje anders. Gelukkig moeten we niet verder op zoek en zit deze scandisk mee in Nero DiscSpeed. We openen dus het tabje Scandisk en klikken simpelweg bovenaan op de knop Start om de controle z’n gang te laten gaan. Ook hier kunnen we de vooruitgang weer volgen; ditmaal door de blokjes die in de verschillende kleuren gekleurd worden.

 

Eerste controle cd-repair

Scandisc Controle na de eerste brandsessie; er zijn duidelijk een groot aantal fouten op het schijfje aanwezig. (klik op de afbeelding voor orig. formaat)

 

Hoe moet het nu verder?

Nu we klaar zijn met onze eerste brandsessie en onze eerste test hebben we een beeld van hoe ons schijfje eraan toe is. In het voorbeeld dat ik hier heb meegenomen kan je duidelijk zien dat er werk aan de winkel is; er zijn hele stukken op het schijfje die slecht leesbaar zijn (geel) en een aantal stukken zijn er zelfs zo erg aan toe dat ze onleesbare data (rood) tot gevolg hebben. Het schijfje in kwestie heeft weliswaar een aantal krassen maar het getoonde resultaat is eerder toe te wijden aan het feit dat het schijfje een jaartje of drie in een schuif is blijven liggen.
Om de resultaten te verbeteren moeten we daarom gewoon opnieuw het schijfje beschrijven; we kiezen daarom gewoon opnieuw voor de optie ‘Create Data Disc‘ uit het menu ‘Run Test’ en wachten enkele minuten af tot het branden voltooid is. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken ivm. formatteren; DiscSpeed doet dit automatisch wanneer er nog data op de schijf staat.
Wanneer de tweede brandsessie voltooid is starten we opnieuw Scandisc. En terwijl het programma nog bezig is kunnen we ook nu weer volgen hoe het met het schijfje gesteld is. Na slechts 1 ‘rewrite‘ is dit het resultaat van een cd-rw die oorspronkelijk niet al te veel geld gekost heeft;…

 

Kwaliteit verbeterd met Nero DiscSpeed na 1 Rewrite

Het resultaat spreekt voor zich; na 1 rewrite is de schrijf- en leeskwaliteit van het schijfje er zienderogen vooruit op gegaan. Het is dus "gene zever" die ik verkoop op m'n blogsite. (klik op de afbeelding voor orig. formaat)

Conclusie

De resultaten spreken voor zich; wat ik beloofd heb in de titel van m’n post heb ik wel degelijk waar gemaakt. Na 2 schrijfbeurten (de eerste om de analyse te maken en de tweede om het resultaat te bekijken) is de kwaliteit van m’n schijfje serieus gestegen. Daar waar er eerst nog 0,6% onleesbare sectoren waren eindige ik met 0,1% na 1 extra schrijfbeurt; dat is een afname van maar liefst 84%; zoveel korting krijg je niet eens als het solden of uitverkoop is! Ook de zgn. ‘damaged’ sectoren zijn van 3,6 naar 2,3 procent gegaan; ook 36% afname.
Verdere schrijfbeurten (nog een keertje of twee, drie) zouden het resultaat tot 0% onleesbaar maken en misschien 0,1% ‘damaged’.  Deze beschadigde sectoren zijn niet onleesbaar; bij dataschijven wordt de data gewoon opgebouwd uit de ECC-gegevens (Error Correcting Code -> http://wikipedia…/Error-correcting_code) die erbij horen; zolang er niet teveel fouten zijn natuurlijk. Bij audio-cd’s is de tolerantie helaas wat lager; daar hoor je een tikje als er een aantal procentpunten (0.x%) fouten op het schijfje zitten. Dit komt omdat audio cd’s geen  ECC data bevatten.
Hopelijk worden er nu wat minder RW’tjes in de vuilbak gegooid zonder dat er reden toe is; het kost in ieder geval niets om je optische media van een boost te voorzien; behalve een beetje tijd.

 

Short-url: http://wp.me/prxYX-c0

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Dit kan je gebruiken (tips), Persoonlijke aantekeningen met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op CD/DVD Rewritable: kun je ze zelf herstellen?

 1. Herbert Jamain schreef:

  Mijn DVD RW was beschreven met zes opnamen (docu films) en er was nog plaats. ik voegde via mijn DVD-recorder van de HD een copie van een camcorderfilm toe. Ik zag dat het ok was (iconen op de DVD RW) maar bij de vraag om af te spelen blokkeerde alles en nu kan ik de DVD RW niet meer afspelen. Dwz, ik kan geen inhoud noch via de DVD recorder noch via de pc meer zien laat staan afspelen. Bestaat er een herstel mogelijkheid ? Het merk:Exel VD 60-480 RW + Dank voor een reactie.

  • Michael Bogaerts schreef:

   Er bestaan tools om individuele sessies van dvd’s af te kopieren (de oude dingen die erop stonden zullen in aparte sessies staan veronderstel ik)

   Probeer eens met de freeware tool imgburn hoe ver je raakt.
   Verder zijn er nog andere tools ook, google eens op cd dvd recovery tool of gelijkaardige onderwerpen, je zal zeker wat vinden, hou het bij freeware!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>