2012: Wat hebben de recente rellen (Londen & Parijs) met het einde van de wereld te maken?

Zoals eerder beloofd volgt hier het eerste vervolg uit de 2012-reeks. We bekijken wat de recente rellen in de grootsteden van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te maken hebben met 2012. Zoals in het vorige deel reeds werd duidelijk gemaakt moet 2012 niet letterlijk genomen worden; het einde van de wereld wil niet zeggen dat de aarde ontploft!

Voor veel mensen betekent 2012 het einde van de wereld dat nadert. De exacte datum zou 20-12 2012 zijn. Allereerst wil ik daar mijn bedenkingen bij geven aangezien onze kalenders in de loop der eeuwen een aantal keer is aangepast. Zo werden er maanden toegevoegd (o.a. Keizer Augustus wenste een maand naar zijn naam) en werd het begin van het jaar met twee maanden verplaatst (Maart was vroeger de eerste maand; genaamd naar de planeet die het dichtst bij ons staat. In september zit 7, oktober zit 8, november zit 9 en in december zit 10). Zou het daarom niet kunnen zijn dat 20-12 2012 ergens in februari van 2013 valt?

Het einde van de wereld is naar mijn bescheiden mening eerder een omschrijving voor het einde van een tijdperk. En hoe spijtig het voor sommigen ook mag klinken, het begin van dat einde is al ingeluid en we kunnen de bewijzen ervan rondom ons waarnemen. Een terugblik op de geschiedenis zal ons tevens leren dat deze tekenen inderdaad wel eens het einde van een tijdperk kunnen inluiden.

De rellen in Parijs en in Londen waren allebei van enorme omvang; jonge mensen plunderden, stichtten brand en sloegen om zich heen alsof het een lieve lust was. In beide gevallen ging het om grote groepen mensen uit achterstandswijken; kansarme jongeren die geen toekomstvisie meer hebben; ze hebben geen werk, financieel  is het trappelen om het hoofd boven water te houden en daarenboven voelen ze zich volledig in de steek gelaten door de overheid. Er rest niet veel te gebeuren of deze mensen vervallen en masse terug op wanhoopsdaden en dat was in beide gevallen (FR & UK) een overlijden van een lid uit deze sociale groep. De doding werd een moord en was de aanzet tot de massahysterie met alle gevolgen van dien; normen en waarden vielen helemaal weg.

Maar wat heeft dit nu met 2012 en “het einde van de wereld” te maken? Om het simpel te zeggen zijn dit voortekenen dat het einde van onze maatschappij zoals we ze kennen in zicht is. Ook bij de Romeinen kwam er na een periode van succes en rijkdom een periode van achteruitgang en verval. In die laatste periode kwam de bevolking ook steeds vaker in opstand waarbij plunderingen niet vreemd waren. Die opstanden waren hoofdzakelijk bedoeld omdat er geen brood meer op de plank kwam bij steeds meer mensen terwijl de rijken wel alles hadden wat ze nodig hadden.
Dit zien we vandaag ook gebeuren; de groep mensen die het noodzakelijke niet meer kan betalen wordt steeds groter. Zelfs onze regeringen maken torenhoge schulden waardoor ze in een lastig parket komen te staan. Het glorierijke Westen geraakt stilaan in verval, onze bloeiperiode was de industriële revolutie en de kolonisatieperiode; onze piekperiode was de 20e eeuw en nu gaat het stilaan achteruit. Door de globalisatie en de technologische vooruitgang zitten we echter met het probleem dat de dingen veel sneller gaan dan vroeger, waardoor het verval sneller zal gaan dan de opbouw.

Over enkele jaren zal “Het Westen” niet meer te herkennen zijn zoals wij het ooit gekend hebben; de wereld waarin we alle vrijheden hadden en waar we alles konden doen en laten wat we wensten zal voorbij zijn eens de grote crisis ons met onze voeten weer op de grond heeft gezet. Wij westerlingen leven al jaar en dag op een onhoudbare manier, we leven al jaren op de nek van andere mensen. Om maar een voorbeeld te geven; we ontginnen al decennia grondstoffen uit Afrika en verrijken ons ermee, de winst blijft echter voor 98% in het westen hangen terwijl eigenlijk het land van herkomst recht zou hebben op de helft van die winst. Daarom is er nog steeds zoveel achterstand in dat continent; we hebben ze uitgebuit. Nu liggen de kaarten anders; China is een nieuwe grote speler als het op grondstoffen en productie aankomt, zij leveren ook goedkoop maar de winst wordt correct verdeeld. Het gevolg hiervan; China is op enkele tientallen jaren rijker geworden dan de helft van alle westerse landen samen!

Deze verandering zullen we zeker voelen; we zijn niet meer ‘het regerende Westen’ en we zullen ons dus moeten aanpassen aan de nieuwe wereldorde.
Onze rijkdom neemt elke dag af, steeds meer mensen moeten een beroep doen op een sociale bijdrage om rond te komen. Zij die geen sociale bijdrage krijgen hebben honger.
Wanneer de groep die honger heeft té groot wordt zullen ze zich verenigen, verdedigen en zelf op zoek gaan naar eten. En wanneer er dan ongelukken gebeuren (lees: er valt een dode, al is het bij ongeluk zoals het Franse geval) dan komt heel die sociale groep in opstand met alle gevolgen van dien.

Kunnen we de klok nog omdraaien? Ik vrees van niet; enkel een socio-economische mega-revolutie waarin de rijken, en vooral de superrijken, een zeer substantiële bijdrage leveren om de armoede in eigen land te bestrijden en ervoor te zorgen dat die bestrijding ook meer is dan alleen maar geld storten (werkgelegenheid, …) zou nog een mogelijkheid kunnen zijn. Maar we weten allemaal dat dit een utopie is; niemand staat graag zijn geërfde of verdiende centen af, zelfs als houdt hij er nog steeds genoeg over om er goed van te leven. Het zou trouwens teveel naar communisme lonken volgens sommigen, en da’s iets waar we vorige eeuw een ‘koude oorlog’ mee gevoerd hebben.

Dus ja; de rellen hebben zeker een link met het einde van de wereld; alleen moet je tussen de lijnen lezen. Het einde van de wereld is in dit geval de maatschappij zoals wij ze kennen, onze overconsumerende wegwerpmaatschappij waarin we gooien met geld en het gewend zijn om alles te hebben. Het einde van onze maatschappij waarin we zoveel te eten hebben dat er een belangrijk percentage van de bevolking aan overgewicht lijdt, zo erg zelfs dat het de leeftijd van deze mensen inkort (diabetes/suikerziekte type B als gevolg van overgewicht). Het einde van de maatschappij waarin we rijk zijn en anderen uitbuiten zonder deze op een goede manier te vergoeden, het einde van een maatschappij waarin we zo’n grote ecologische voetafdruk hebben dat we met slechts enkele honderden miljoenen mensen evenveel land nodig om onze behoeften te voorzien als de overige 80% van de wereldbevolking. Het einde waarin producten gemaakt worden met een beperkte levensduur, zodat je ze vervroegd moet vervangen is dan hopelijk ook voorbij!
Dit is het tweede artikel uit de 2012-reeks; het volgende artikel zal ten gepaste tijde verschijnen

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2 met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op 2012: Wat hebben de recente rellen (Londen & Parijs) met het einde van de wereld te maken?

 1. Sara en Vic schreef:

  Ik en m’n vriend zijn vaste 2012-lezers; we hebben er al veel over opgezocht en vinden de verhalen spannend om te lezen. Spijtig genoeg lees je op veel sites een heleboel bullshit en word er vaak gezegd dat aliens komen of dat er ineens natuurrampen gaan gebeuren.
  Ik vind de insteek van dit verhaal dan ook heel knap en het past zeker binnen het 2012 profiel. zelfs wat je schrijft over de datum die niet juist zou zijn vind ik geloofwaardig en je bent de eerste die ik weet die daarover schrijft. Uit de geschiedenislessen van vroeger kan ik mij wel zoiets herinneren, dus het kan best wel eens kloppen!

  Ik zal vanavond mijn vriend zeker nog eens langssturen naar jouw site, want een verhaal als dit heeft hij zeker en vast ook nog niet gelezen.
  Bedankt voor dit mooie verhaal en ga zo door zou ik zeggen!

  Groetjes Sara.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>