Belgische overheid start met publieke databank

De Belgische overheid is het zogenaamde “open data initiatief” gestart waarmee ze een verzameling statistieken en databanken bereikbaar wil maken voor onderzoeksdoeleinden en particulieren die geïnteresseerd zijn in cijfers. De gegevens zijn voor iedereen gratis toegankelijk op de site die wordt onderhouden door de federale overheidsdienst voor ict (Fedict, nvdr).

Open Databank Initiatief België

Zoals in de inleiding vermeld wordt is de informatie op de site voor iedereen vrij toegankelijk. Ook het hergebruiken van de gegevens is voor niet-commercieel gebruik kosteloos en onbeperkt; enkel de bron moet vermeld worden zoals het een goed onderzoeker betaamt. Voor commerciële toepassingen moet er echter toestemming worden aangevraagd en kunnen er beperkingen op het gebruik worden opgelegd.

Eenieder die de databanken wil raadplegen kan dit op het vrij bereikbare adres van het open data initiatief; http://data.gov.be al moet gezegd worden dat de website zich op dit moment nog officieel in een bètafase bevindt. Het kan dus zijn dat er hier en daar iets niet werkt en de overheid heeft de site ook nog niet aangekondigd. Het aantal databanken die momenteel op de site staan zijn ook nog niet in grote getale aanwezig, al moet gezegd worden dat het de bedoeling is dat ook andere overheidsdiensten hun databanken aan deze site kunnen toevoegen in het kader van ‘transparanter’ werken.

Statistieken over echtscheidingen, sterfte- en geboortecijfers (al dan niet per gemeente), bouwvergunningen, bodemgebruik, naturalisaties, de frequentie van voornamen, lijsten van vergunde geneesmiddelen voor dieren en/of mensen, … zijn enkele van de downloadbare databanken.
Naast deze downloadbare databanken en statistieken zijn er ook een hele rits zgn. ‘online tools’ om gegevens te raadplegen zoals bijvoorbeeld een landkaart met daarop in kleur een weergave van de luchtkwaliteit. Ook kan je de seismische waarnemingen volgen via een website of als je graag en eigendom van de staat koopt kan je ook kijken welke vastgoed-eigendommen de staat allemaal te koop heeft staan. Zelfs het afgeschreven rollend materieel (auto’s) hebben blijkbaar een plaats gevonden in de databank; ben je dus op zoek naar een tweedehandswagen kan je hier misschien nog een koopje doen!

Helaas moeten we wel vaststellen dat het aantal echte databanken voorlopig nog niet zo sterk vertegenwoordigd is. De online tools kan je namelijk wel raadplegen maar die gegevens kan je niet gemakkelijk verwerken in een onderzoek. De reeds aanwezige databanken worden aangeleverd in verschillende formaten.
Meestal zijn het tekstbestanden in CSV-formaat (komma opgesplitste gegevens), al komen spreadsheets in XLS (Microsoft Excel) formaat ook voor. Indien je zulk een bestand download en je hebt geen Microsoft Office raden we je aan om het gratis pakket OpenOffice te downloaden op het adres http://download.openoffice.org. Je kan met OpenOffice alle bestanden van Microsoft Office openen en zelfs opslaan, echter zonder dat je honderden euro’s hoeft te betalen.
Sommige bestanden worden ook aangeleverd in het PDF-formaat; hiervoor heb je Adobe Reader nodig en deze bestanden kan je helaas niet verder bewerken. Sommige PDF-bestanden zijn zelfs zo ingesteld dat je de gegevens die erin staan niet kan kopiëren om ze ergens anders te plakken.

Al bij al kunnen we dus nog geen sluitende conclusie maken over dit initiatief; al mogen we wel zeggen dat het positief is dat de databanken voor iedereen bereikbaar worden. Tenslotte worden ze toch met ons belastinggeld aangemaakt. Het is nu maar hopen dat het aantal beschikbare databanken in de toekomst uitbreidt en dat steeds meer overheidsdiensten beslissen om hun gegevens te delen met het publiek. Uiteindelijk brengt zo’n platform toch een grote opportuniteit mee voor de betrokken dienst; het terugwinnen van het vertrouwen van de bevolking dankzij transparantie!

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in BoGy's Filosofie V2, Dit kan je gebruiken (tips), Internet met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Belgische overheid start met publieke databank

  1. studietoelagen schreef:

    Hopelijk komen er heel wat applicaties op de markt waarmee je gemakkelijk door die databases kan zoeken.

    En natuurlijk ook hopen dat er meer databases publiek worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>