Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /home/w8086516/domains/dcnet.be/public_html/praten/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 12
BoGy's visie op het leven » Blog Archive » SMART: hoe werk je met deze informatie over de status van je harde schijf?

SMART: hoe werk je met deze informatie over de status van je harde schijf?

Naar aanleiding van de vorige post waarin S.M.A.R.T. reeds werd aangehaald en wat Google Analytics me vertelt over mensen die op de site terechtkomen, denk ik dat het geen kwaad kan om eens wat dieper in te gaan op het onderhoud van harde schijven en vooral over het S.M.A.R.T.-gebeuren. Hoe werk ik ermee en waar moet ik op letten?

Iedereen aan de SMART (indleiding)

Ik weet het wel; niet iedereen is een technieker, computernerd of herstellingspecialist. De vorige post waarin naar voor kwam dat de ‘Advanced Format‘ harde schijven van Western Digital beperkt worden in tijd was dan voor de meesten ook een beetje té technisch om te kunnen volgen. Maar dat neemt niet weg dat ik wel kan zien in de zoekresultaten dat mensen op zoek zijn naar een manier om te kijken of er iets mis is met hun harde schijf, dat ze vaak wel tot bij de Self-Monitoring And Reporting Technology komen maar dan botsen op een hoop cijfers en letters en daar dan het hoofd verliezen…

Dat is begrijpelijk; SMART is ontworpen door hardware-ontwikkelaars, en zij hebben totaal geen voeling met ‘eindgebruikers’. Moest bijvoorbeeld Microsoft deze technologie ontwikkeld hebben, dan zou het mooi met balkjes en kadertjes worden afgewerkt omdat zij weten hoe een gebruikersinterface eruit moet zien.

Aan de slag met S.M.A.R.T.

Om de SMART-status van harde schijven uit te lezen hebben we niet zoveel nodig; onder Linux (ook Ubuntu) heb je het standaard meegeleverde programma ‘GSmartControl’ en ook voor de Mac gebruikers zit er standaard een tool bijgeleverd die automatisch de harde schijf in het oog houdt. Voor alle Windows versies tot en met 7 zijn we echter verplicht om een extern programma te installeren want er wordt niets meegeleverd om het meteen te kunnen uitlezen.

GSmartControl; S.M.A.R.T. voor Linux

Wie met Linux (ook BSD/Ubuntu) werkt krijgt GSmartControl gratis en voor niks erbij! Dit mag gerust een van de betere SMART-Tools genoemd worden waarmee je ook tests kan uitvoeren. Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken.

Gelukkig kan je kiezen uit honderden gratis tools; laat je dus niet vangen door een shareware-versie te nemen waar je achteraf (of meteen) voor zou moeten betalen.  Indien je niet zou weten welke te kiezen kan ik altijd aanraden om Defraggler te installeren; deze defragmentatie-software heeft sinds kort ook SMART-ondersteuning ingebouwd.

Indien je een al iets oudere computer hebt, kan het zijn dat er in de BIOS van je computer een instelling is welke de benaming”Enable SMART” mee heeft gekregen. Als deze aanwezig is zorg dan deze deze actief staat (Yes/Enabled). Indien de optie “Disable SMART” heet zorg dan dat je deze optie een No/Disabled meegeeft zodat de SMART actief staat. Vooral bij merkcomputers wordt om één of andere mysterieuze reden liever gekozen om de gebruiker géén controle te geven over zijn/haar harde schijf.

Waar moet ik op letten?

OK; we hebben nu onze software op de computer draaien. Mac gebruikers hebben bij ‘Applications’ de ‘Disk Utilities’ geopend en hebben daar de ‘Info’ knop aangeklikt om de gegevens voor hun neus te krijgen. Maar wat doen we er nu mee? Welke gegevens zijn belangrijk en hoe lezen we ze correct uit?

Om te beginnen zal ik eerst even uitleggen hoe de gegevens genoteerd zijn en hoe je ze leesbaar kan interpreteren. Je ziet een aantal kolommen met in de eerste rij de titels. Ik kan je meteen vertellen dat niet in elke applicatie deze kolommen hetzelfde zijn. Maar meestal is de opmaak van de kolommen wel min of meer gelijk, en vindt je dan ook zowat overal bijna dezelfde basiskolommen terug en dat zijn de volgende;

Page 1 of 3 | Next page