Help; Windows wil telkens mijn beveiligde externe schijf formatteren

Je sluit je beveiligde externe harde schijf aan op de usb poort van je computer en hopla, daar is die irritante boodschap weer: “De schijf in station x: moet worden geformatteerd voordat u deze kunt gebruiken. Wilt u de schijf formatteren?” Indien je per ongeluk zou bevestigen ben je de beveiligde partitie en alle gegevens die erop staan kwijt. Kunnen we deze melding uitschakelen?

Formatteren notificatie

Dit bericht komt telkens terug bij het aansluiten van die USB stick of harde schijf een beveiligde partitie; we gaan dat probleem oplossen...

Wie heeft baat aan dit artikel?

Wie een lege harde schijf aansluit op de usb poort die nog niet geformatteerd is zal wellicht tevreden zijn met deze melding. Werk je echter met encryptie-programma’s zoals Truecrypt waarbij je hele partities of zelfs volledige schijven kan laten beveiligen dan zijn deze meldingen zeer lastig; ze komen elke keer terug als je de harde schijf in kwestie aansluit. De schijf is reeds geformatteerd maar heeft een beveiligd en voor Windows niet leesbaar bestandssysteem.
Windows denkt dus dat het een lege schijf/partitie is terwijl ze gewoon onleesbaar is omdat de informatie beveiligd is middels encryptie. Het is dus een overbodige melding die alleen maar voor problemen kan zorgen als je ze per ongeluk zou bevestigen.

Helaas kan je dit scherm niet uitschakelen met één of andere optie uit het configuratiescherm, mogelijk wel met een aanpassing in het register van Windows (regedit.exe), maar we willen wel dat windows de vraag opnieuw stelt bij het aansluiten van een andere lege schijf zodat die geformatteerd kan worden als dat nodig zou zijn.
We willen dus een oplossing vinden waarbij we zelf kunnen beslissen of Windows ons nog vraagt om te formatteren, en dit zonder dat de optie bij normale lege schijven niet meer aanwezig is. Enkel bij onze beveiligde schijven willen we dat Windows ons niet meer lastig valt.

Hoe gaan we dit aanpakken?

De oplossing voor het probleem is eigenlijk vrij simpel; Windows geeft elke partitie namelijk een drive- of stationsletter (C:, D:, E:, …) en kijkt bij het opstarten van het systeem of het koppelen van het station of er bepaalde bestanden aanwezig zijn op deze stations. Indien er niets kan gelezen worden van bepaalde partities (stations) zal Windows vragen om de bewuste partitie of de volledige disk te formatteren.
Deze toegewezen driveletters worden bewaard in het register zodat je na het herstarten steeds weer dezelfde driveletter krijgt wanneer je hetzelfde apparaat aansluit.
Zo blijft die ene usb stick steeds dezelfde driveletter (bv; I:\) behouden als je hem aan- en afsluit, ook al heb je hem een week niet gebruikt en Windows verschillende keren afgesloten en opgestart.

Deze driveletters kan je manueel aanpassen, maar ook verwijderen. Deze aanpassingen blijven ook bewaard wanneer je het apparaat verwijderd en later weer aansluit. Daar ligt dan ook meteen de oplossing van het probleem; we kunnen de driveletters verwijderen die Windows heeft toegewezen aan de beveiligde partities; zodoende zal er niet meer gevraagd worden om deze te formatteren wanneer deze weer worden aangesloten aan de computer.

Concreet; wat moet ik nu doen?

Ik zal meteen met de deur in huis vallen en de belangrijkste informatie in een paar afbeeldingen posten. Voor de mensen die goed overweg kunnen met computers zal dit waarschijnlijk genoeg informatie zijn. Indien u niet tot deze groep mensen behoort en dus wat meer informatie nodig hebt dan wat screenshots mag u gerust verder lezen voordat u aan het ‘werkje’ begint. Alles is namelijk uitgelegd als u wat verder scrollt naar beneden.

Computerbeheer

Selecteer de partitie die beveiligd is (bruin gekleurde partitie in het voorbeeld) met de rechtermuisknop en kies dan de optie "stationsletters en paden wijzigen" (groen gekleurde optie in voorbeeld) {klik op de afbeelding voor de volledige afbeelding}

Compmgmt - Schijfbeheer

"Schijfbeheer - Ingezoomd" Dit is een ingezoomde versie van de afbeelding hierboven; u ziet dus een geselecteerde partitie waarop met de rechtermuisknop is geklikt (Bruin) en de optie die u moet selecteren om de stationsletters aan te passen / verwijderen (Groen). {hier kan u de partitie selecteren om de driveletters te wijzigen}

In de twee bovenstaande afbeeldingen kan u schijfbeheer zien; dit is een onderdeel van computerbeheer. U kan dit op verschillende manieren opstarten, doch de manier die de meeste mensen kunnen onthouden is de volgende (XP/Vista/7); open het startmenu, op het icoontje ‘Computer klikt u met de rechtermuisknop en kiest u Beheren. Indien er een schildje naast beheren staat zal uw scherm wat donkerder worden en u gevraagd worden om toegang te verlenen tot computerbeheer.
Indien u niet graag met de muis werkt kan u ook gewoon op uw toetsenbord op de Windows-toets drukken en wanneer het start-menu tevoorschijn komt typt (Vista/7) u gewoon compmgmt.msc en drukt u op enter.

U zal dan in beide gevallen het eerste van de twee bovenstaande afbeeldingen te zien krijgen (het tweede is feitelijk een zoom op het schijfbeheer gedeelte). U zal wel nog in de linkerhelft van het scherm moeten klikken op het menu ‘Opslag/Schijfbeheer‘ voordat u verder aan de slag kan.
Wanneer u dit laatste gedaan hebt kiest u de partitie welke Windows steeds ongewenst wil formatteren (zie de tweede afbeelding hierboven) en u opent met de rechtermuisknop het contextmenu. Daar kiest u dan de optie Stationsletters en paden wijzigen’.

U krijgt dan het volgende scherm gepresenteerd;

Verwijder stationsletters / driveletters van partities

Na het kiezen van 'stationsletters en paden wijzigen' krijgt u dit scherm, u kan nu de driveletter verwijderen middels de optie verwijderen.(groen) {De vage tekst die u ziet is er door mij opgezet om u te herinneren hoe u hier terecht bent gekomen, u zal deze tekst zelf dus niet zien}.

U kan nu dus de stationsletter verwijderen door het selecteren van die driveletter (in het voorbeeld is dit H:) en dan op verwijderen te klikken. U krijgt nog een vraag om te bevestigen waarbij door Windows wordt gewaarschuwd dat er mogelijk programma’s niet meer goed functioneren door het wijzigen/verwijderen van stationsletters. Wanneer u nu bevestigt zal de stationsletter effectief verwijderd worden en zal Windows niet meer vragen om te formatteren wanneer u het apparaat opnieuw aansluit, zonder dat de andere apparaten hiervan invloed ondervinden.

Short-URL:

http://wp.me/prxYX-au

Over Michael Bogaerts

Wil je helpen? Neem dan contact op via mail op 'info apenstaart bogy punt be'
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijke aantekeningen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

40 Reacties op Help; Windows wil telkens mijn beveiligde externe schijf formatteren

 1. Wessel schreef:

  Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Afgelopen weekend heb ik Windows geupgradet van Vista naar 7 en ik liep toen tegen dit probleem aan. Ben blij dat het hiermee opgelost is!

 2. Willem schreef:

  Duidelijke uitleg.
  Weet even niet of het op zijn plaats is. Ik heb het net weer anders. Windows Vista kent steeds geen drive letter toe aan mijn ‘normale’ externe harde schijf. Maakt niet uit welke poort ik gebruik.
  Dan is er steeds de stap naar systeem beheer om een letter toe te kennen. Er is ook geen peil op te trekken. Vandaag kent Vista het apparaat een letter toe. Maar het is steeds een verrassing of dat een volgende keer ook weer gebeurd. Soms dagen achtereen wel. En soms na 1 of meerdere dagen weer niet. Vista ziet het apparaat natuurlijk wel. Maar je kunt er pas wat mee als er een letter aan is toegekend. Irritant dus. Computer en externe HD zijn even oud en werkten tot ongeveer 6 weken terug probleemloos samen.

  • Michael Bogaerts schreef:

   dat is zeer bizar…
   Windows kent normaal altijd automatisch een driveletter toe; tenzij je hem zelf verwijderd hebt. Maar wat jij beschrijft lijkt me alsof er een programma is dat je instellingen ‘beschermt’ ofzo, waardoor er juist geen wijzigingen gemaakt kunnen worden en dus ook geen driveletter toegekent?

   Anders moet je eens proberen om de externe schijf een andere driveletter te geven; het kan misschien zijn dat hij de driveletter deelt met een andere device (bv een usb stick) en hem zo kwijtspeelt wanneer je die andere device erin steekt?
   zo gebruik ik voor mijn eigen usb stick driveletter A: en voor mijn externe HD driveletter B; daarvan weet ik namelijk dat windows nooit de letters aan een ander device zou toekennen (die letters zijn normaal voor de floppy disk, maar die heb ik al jaren niet meer en die letters blijven dus ongebruikt; vandaar zijn ze perfect voor mijn stick en drive).

 3. Willem schreef:

  Mmmmm
  Dat kan ik wel eens proberen ja.
  Het kan zo maar zijn dat, bijvoorbeeld, mijn printer (HP) met ingebouwde kaartlezer en USB aansluiting hier roet in het eten gooit. Letters toekennen is zo wie zo het probleem niet. Heb ook een Z drive om in het netwerk delen mogelijk te maken.
  Heel erg bedankt. Hou je op de hoogte.
  Willem

  • Michael Bogaerts schreef:

   Ik heb ook een HP met ingebouwde kaartlezer en USB; echter heb ik deze wel via het netwerk aangesloten (het is een officejet 6300 model) ipv via usb.

   Op de usb poort van de printer heb ik een bluetooth stick gestoken, zodat ik met mijn mobiele telefoon en andere apparaten ook kan afdrukken; en in de cardreader zit constant een sd kaart voor de scanner.

   Maar mijn pc’s in het netwerk krijgen van de HP software automatisch de Z:\ toegewezen voor de share van de printer (die dient om de sdkaart te bereiken). Vroeger gebruikte ik altijd Z:\ voor mijn brander, maar eens ik deze printer had gaf dat altijd problemen aangezien de printer die dan inpikte enzo. Ik kan je met dit in het achterhoofd dan ook aanraden om Z:\ niet te gebruiken als je een HP-Printer hebt, want de software van de printer wil deze nog wel eens nodig hebben en als je zelf al een share hebt toegewezen kan dit voor conflicten zorgen.

   ivm je eerdere post kan ik misschien nog vragen welk merk/type die externe harde schijf is?

   • Willem schreef:

    Ha die Michael.

    Het is een 1 TB SATA Hitachi.
    Na het lezen van je antwoord heb ik de schijf weer aangesloten met als resultaat dat die weer geen letter toegewezen kreeg.
    Heb, eigenwijs als ik ben, het ding de letter X gegeven. Wat denk je? Probleem lijkt nu weg te zijn. Aangezien er wel vaker een paar dagen tussen zat (printer gebruikt??) ga ik nog even niet juichen hoewel ik er een goed gevoel bij heb. Ben weer een stuk wijzer geworden. Nogmaals bedankt. En als ‘het’ dé oplossing toch niet was dan meld ik me weer. Willem

 4. Liam schreef:

  Hoi,

  Ik heb alle stappen die je hierboven hebt gepost gevolgd en alles lukte…
  maar als ik nu m’n usb-stick aansluit dan krijg ik hem helemaal niet meer te zien…noch bij deze computer, noch via het beheerscherm…is hier een oplossing voor?

  Bedankt alvast,

  Liam

  • Michael Bogaerts schreef:

   Is de usb stick nog terug te vinden in apparaatbeheer als je hem aansluit?

   • De Rore Axelle schreef:

    Ik heb hetzelfde probleem als bovenstaande persoon, maar dan met mijn externe harde schijf. Alle stappen zijn perfect gelukt en ik krijg idd geen kadertje meer om te formatteren maar nu kan ik mijn harde schijf niet meer openen. Ik vind het niet terug bij deze computer. Maar hij staat wel nog bij apparaten en printers. Is hier een oplossing voor? Alvast bedankt voor de hulp

   • Sofieke schreef:

    Wat moet je doen als hij hier terug te vinden is, maar er wel een geel uitroep teken bij staat?

 5. Peter schreef:

  Hallo,

  Ik loop tegen het probleem aan dat ik juist mijn externe schijf H moet noemen omdat het door mij gebruikte muziek programma verwijst naar de database H/Muziek.
  Als ik dus H verwijder, kan mijn programma de muziek niet vinden (op F, G of I b.v.).

  Steeds wil die ene PC (Windows 7) de schijf formatteren en als ik annuleer komt schijf niet naar voren…..

  • Michael Bogaerts schreef:

   Ik denk dat ik even niet goed kan volgen;
   je hebt dus een computer met een externe schijf; die externe schijf krijgt letter H zodat het programma de muziek kan vinden.

   nu wil die computer je schijf formatteren?? Of wat is je probleem juist, want ik kan het niet zo goed tussen de regels door vinden…
   Of heb je twee computers?
   Tevens vraag ik me af; dat windows vraagt om te formatteren; heb je dan ook nog een tweede partitie op die disk staan die voor iets anders gebruikt wordt (anders zou windows niet vragen om te formatteren me dunkt)..
   En ten slotte; is het een gewone externe harde schijf of een soort van mediaplayer met ingebouwde schijf je die aan windows kan hangen?

 6. Peter schreef:

  Dank voor je reactie.

  Het is een Samsung 2 Tb externe schijf die ik bij eerste gebruik geformatteerd heb en daarna mijn muziek op heb gezet (H\Muziek).

  Ik heb twee identieke schijven zonder partities en alles werkt geweldig goed. Behalve op 1 computer. Welke schijf ik ook aansluit, Windows wil formatteren. En op alle andere computer doen de schijven het goed.

  De oplossing om de driveletter te verwijderen gaat niet omdat dan de muziek database niet goed staat want die verwijst naar H\Muziek.

  Ik heb gisteren 1 schijf laten formatteren (ik dacht dan is dat in elk geval bij die PC in Windows 7 gebeurd en misschien is de melding dan weg).
  Andere schijf aangesloten en het werkte. Maar vanmorgen kwam de melding weer naar boven.
  Om gek van te worden.

  Zou ik iets in het register kunnen aanpassen?

  • Michael Bogaerts schreef:

   Goh; ik denk dat je misschien die melding wel kan weghalen met een registeraanpassing… ik heb er indertijd echter ook naar aan het zoeken geweest en kwam toen alleen uit op het verwijderen van de driveletter.

   Nu vraag ik me eigenlijk wel af waarom je twee schijven hebt zonder partities?

   Tevens maak ik op dat windows telkens wil formatteren; die doet dat normaal enkel als er een driveletter aan te pas komt en de partitie nog niet geformatteerd is.

   Ben je ook zeker dat windows vraagt om die externe drive te formatteren en niet bv een stuk ongeformatteerde partitie op een van je interne schijven?
   Misschien heb je ergens een partitie verwijderd maar hangt er nog een driveletter aan vast?

   Ik snap je gekte wel; maar het kan natuurlijk nog altijd erger; bv om de 5 minuten een popup … :)

 7. Peter schreef:

  Ik heb 125.000 MP3′sop mijn schijf staan…….. dus geen partities nodig. Zit over de 1 Tb.
  Daarbij, de schijf was geformatteerd en daarna mijn muziek erop gezet.

  Daarna toch maar eens laten formatteren in de hoop dat Windows dan niet meer met de melding zou komen. Maar dat gebeurt dan toch.

  Elke 5 minuten een popup heb ik niet maarde schijf is niet meer te benaderen dus ik kan met die PC geen muziek afspelen en beheren.

  En ik heb twee schijven omdat ik een backup schijf wil hebben

  • Michael Bogaerts schreef:

   als je de schijf gebruikt heeft ze toch een partitie ;) 1 partitie is ook een partitie (zonder partitie kan ze namelijk geen driveletters krijgen)

   Verder kan ik helaas maar zeggen dat jouw geval wel een beetje apart is. Ik heb het nog nooit geweten dat als er driveletters zijn en alles is geformatteerd dat hij er dan nog steeds om vraagt…

   Misschien kan opnieuw formatteren het zaakje wel oplossen; dat is iets dat je proefondervindelijk zal moeten ontdekken… Ik heb in ieder geval niet direct nog een aanwijzing wat het zou kunnen zijn anders…

   (je bent toch zeker dat er nergens geen ongeformatteerde partities mét driveletter op je systeem zijn hé)

 8. Peter schreef:

  Dank maar werk al jaren met externe schijven en weet dat er zonder partitie geen driveletters zijn. Maar het is alleen maar op die ene computer……..
  Heb die PC in gebruik voor andere zaken dus laat het maar zo.
  Heb dus al geformatteerd en zo maar het leuke is dat de schijf dan b.v. als E ingesteld wordt, alles dagen goed werkt en opeens die vraag weer naar boven komt.
  Ik stop ermee. Heb nu andere PC en notebook en werkt prima.

 9. Rens schreef:

  Ik heb hetzelfde probleem dat Windows vraagt om mijn externe harde schijf te formatteren. Als ik doe wat je hierboven omschrijft kan ik daarna nog wel bij mijn gegevens die erop staan? Geeft Windows er dan een nieuwe driverletter aan en kan ik daarna gewoon weer bij de bestanden die erop stonden?

 10. Jurien schreef:

  Hey,

  Ik kreeg ook de melding dat mijn schijf geformatteerd moest worden. Ik heb vervolgens bovenstaand stappenplan uitgevoerd, 2x zelfs.. Maar hij blijft dezelfde melding geven. Ik heb tevens de harde schijf een andere ‘letter’ gegeven (was G, nog keertje F en H). Maar mocht niet baten. Het gekke is vooral dat mijn harde schijf het gisteren gewoon nog probleemloos deed en ik vanochtend pas deze melding heb gekregen.

  Het probleem is ook dat ik geen andere computer tot mijn beschikking heb (zit 5 maanden in buitenland) dus ik niet kan testen of deze schijf wel werkt op andere pc.

  Hopelijk kan iemand mij helpen, heb namelijk mijn muziek en bestanden alleen op harde schijf staan en nog niet op laptop (niet erg slim, zeg t maar ;) ).

  • Michael Bogaerts schreef:

   Oei, dus je hebt gewoon een disk die een enkele partitie had en die vraagt nu om geformatteerd te worden?

   Dat lijkt me eerder een ander soort probleem…
   Als ik van jouw was zou ik zsm de gegevens van de schijf recoveren met software als diskgenius of een ander recovery programma, want het kan ook wel eens zijn dat je schijf het aan het begeven is.

   Lees voor de zekerheid ook even mijn artikel over de SMART status van harde schijven en kijk deze eens na op je externe schijf. Mogelijk brengt dit meer duidelijkheid…

 11. Jurien schreef:

  Hey Michael,

  Ik had gelukkig een paar collega’s die hier wat meer verstand van hadden.
  Ik heb uiteindelijk mijn schijf geformatteerd, nadat ik gecheckt had of deze niet ook op andere pc’s werkte. Vervolgens hebben zij Easeus Data Recovery geinstalleerd op mijn computer. Ik had voor ongeveer 290gb aan bestanden op mijn disk staan, dus het heeft even geduurd om al deze data te recoveren (uurtje of 15 in totaal). Alles doet het nu weer gewoon, helaas zijn enkele filmbestanden beschadigd, mja dat is wel het minst erge eraan. De rest van de bestanden doet het gewoon en kan ik gewoon weer openen.
  Toch bedankt voor je reactie en deze handleiding op de site was erg duidelijk, alleen mocht dit voor mij helaas niet baten.

  • Michael Bogaerts schreef:

   Er zal waarschijnlijk iets met je partitietabel/bestandstabel aan de hand zijn geweest waardoor windows niet meer zag wat er op de disk stond en dat deze dus ook al geformatteerd was geweest.

   Ik heb onlangs nog iets gelijkaardigs meegemaakt met een van m’n interne disks (een Western Digital 250GB Sata disk) daar verdween ineens de volledige inhoud van een partitie en vroeg windows ook om te formatteren… Toen ik dan diskmgmt.msc (schijfbeheer) opende zag ik dat de bewuste partitie geen NTFS-partitie meer was maar dat deze ineens een zgn. “RAW” partitie was geworden.
   Ik ben dan ook meteen alles gaan recoveren en heb daarna een aantal tests gedaan op die disk, in mijn geval was het de disk zelf die na 6 jaar het beste van zichzelf gegeven had.
   De disk is namelijk ineens trager geworden en de SMART-status vertelde me dat er fouten op de schijf zaten. Ik heb nog getracht om de disk te laten herstellen maar dit duurde zo lang en ik kreeg ook de indruk dat het geen invloed zou hebben op de snelheid van de disk (een van reden waarom ik net die disk gekocht had indertijd en niet een goedkoper model)…
   Het was dus over en uit met de disk en ik heb ze dan ook maar snel vervangen door een nieuwe disk; er draait nu een 500 GB sata disk van WD in de plaats.
   Let wel; koop nooit zgn. ‘green’ of ‘eco’ schijven als ze wil gebruiken voor iets anders dan zuivere opslag/backup van gegevens. Windows opstarten is bv echt niet aan te raden vanop zo’n eco-schijf wegens het lage toerental, trage reactietijd en andere nadelige punten op gebied van performance en betrouwbaarheid.

 12. lindsey schreef:

  Ik heb alles gedaan wat hierboven vermeld staat en de driveletter is verwijderd.
  Maar als ik mijn externe schijf terug insteek vind ik hem nergens meer terug met het gevolg dat ik hem ook niet kan openen. Waar kan ik mijn externe schijf nu terug vinden?

 13. Kirsten schreef:

  Hallo!
  Ik heb ook dit probleem!
  Fijne oplossing.
  Groetjes, Kirsten.

  • Jan schreef:

   heb met mijn camera enkele zaken opgenomen op een disc,
   wanneer ik de camera mbv een USB-kabel verbind met de computer geeft hij ook de melding dat hij de disc wil fragmenteren. Dit zou betekenen dat ik mijn gegevens zou verliezen?
   Nu ik ter voorbereiding een lege disc wou fragmenteren, in de hoop de volgende keer niet tegen dezelfde problemen te stoten, krijg ik de melding dat hij de disc niet kan fragmenteren omdat hij beschermd is…
   Denk je dat als ik de instructies volg, ik de gegevens op mijn computer kan krijgen en ze nog steeds kan lezen?

   • Michael Bogaerts schreef:

    fragmenteren?

    je bedoelt formatteren neem ik aan..
    dat kan best zijn; mogelijk is de disk niet in FAT32 geformatteerd en kan windows dus de gegevens niet zomaar lezen.
    je kan altijd eens proberen om met een tooltje als Partition Wizard (home edition / minitool) te achterhalen welke formattering de disk heeft…
    met wat geluk is het een gewoon standaard formaat zoals EXT en dan kan je via linux de boel uitlezen (gebruik bv een livedvd van ubuntu)

 14. Sofieke schreef:

  Alles is gelukt totdat ik mijn usb-stick weer terug in de computer deed en er niks kwam te staan. Kan hem nergens vinden, maar hij staat inderdaad nog wel bij mij apparaatbeheer. Er staat alleen een geel uitroepteken bij?
  Wat moet ik nu doen?

 15. Hans schreef:

  Ik heb ook alles gedaan wat hierboven vermeld staat en de driveletter is verwijderd.
  Ik kan alleen me HD nergens terug vinden..het zelfde probleem als Kirsten en Lindsey dus !

  Windows = problemen

 16. pc pc schreef:

  4 of 5 personen geven hetzelfde probleem aan maar het lijkt alsof Michael Bogaerts deze vragen bewust ontwijkt.

  Ik heb namelijk ook alles volgens de handleiding gedaan en heb de stationsletter succesvol kunnen verwijderen waardoor ik nu geen melding meer krijg om mijn externe harde schijf te formatteren (zo moeilijk was dat niet).

  Echter kan ik mijn harde schijf nu nergens meer openen om bij mijn bestanden te komen (filmpjes, fotos etc.). Ik kan hem wel vinden in apparaatbeheer maar hier vandaan kan ik hem niet openen. Je kan alleen ‘eigenschappen’ openen en verder niet bij de bestanden zelf komen.

  Graag alsnog uitleggen hoe het wel moet. Je maakt er heel wat mensen blij mee..

  Alvast bedank!

  • Michael Bogaerts schreef:

   ow ow ..
   datje niet meer bij de bestanden komt als er geen driveletter is; dat is normaal… explorer weet namelijk niet waar te kijken omdat jij de driveletter hebt weggehaald (die zegt tegen explorer dat partitie 1 driveletter C: (of D: of X…. heeft) en je er middels die letter naartoe kunt gaan.

   nu vraag ik me af waarom heb je de driveletter verwijderd?
   A) omdat je een encrypted partitie hebt waarvan windows steeds vraagt om ze te formatteren?
   B) omdat windows sinds kort ineens begon te vragen om je partitie te formatteren; zomaar out of the blue…

   in geval A) moet je gewoon net als voorheen via truecrypt je encrypted partitie mounten; voor deze personen is deze tutorial ook bedoeld!

   in geval B) heb je een probleem, waarschijnlijk is je bestandssysteem aangetast (virus, defecte harddisk) en kan windows dus de partitiegegevens niet meer goed uitlezen waardoor hij denkt dat die nog niet geformatteerd was; bijgevolg begint hij dat te vragen.
   wat te doen in geval b)?
   zet allereerst die driveletter terug via; start, uitvoeren, diskmgmt.msc, OK (of sneller; Windowsknop + R, diskmgmt.msc, Enter-knop)
   wanneer je in dit scherm zet en je dus voorheen gewoon data op die drive had staan, kijk dan ineens wat diskmgmt zegt over die bewuste partitie; is het een NTFS partitie? is het FAT32? of zegt hij dat het RAW is?

   bij ntfs en fat32 zou je na het opgeven van een driveletter terug bij je data moeten komen;..
   bij RAW is er een probleem…
   je zal dan je data moeten recoveren met speciale tools…
   kijk in dit geval ook eens naar de smart status van je harddisk, het zal je waarschijnlijk ook wat meer vertellen over wat er aan de hand is..
   lees hier meer over smart: http://dcnet.be/praten/960/smart-hoe-werk-je-met-deze-informatie-over-de-status-van-je-harde-schijf

 17. De Redder schreef:

  Ik zit met hetzelfde probleem. De harddisc heb ik 5 jaar en heel weinig gebruikt.
  Het wordt alleen gebruikt voor backups.

  Afgelopen paar dagen heb ik `m nodig gehad voor een laptop, om data over te zetten.
  Echter sinds gisteren is het een no go.

  De oplossing dat hier gegeven wordt werkt niet.

  Dus nu weer een windows explorerer zonder harddisc drive letter. Het wordt wel in de configuratie weergegeven. Als ik een drive letter toeken dan wordt er alleen over formatteren gezeurd.

 18. De Redder schreef:

  Ik heb een hint,

  Download een recovery programma,

  http://lifehacker.com/5237503/five-best-free-data-recovery-tools

  En haal eerst je data op van de externe schijf, dan kan je daarna gaan formatteren.
  Daarna alles terugzetten.

  Dat is mijn oplossing.

 19. Arno schreef:

  Prima oplossing, maar nu wil ik die melding helemaal kwijt.
  Ik gebruik de schijf om WII games te backuppen, Door die melding kan de WBFS manager niet verder.
  Ik zoek mij gek naar een oplossing met regedit, maar helaas.

 20. Ivonne schreef:

  Ik heb het geprobeerd mijn probleem is het volgende:

  ik heb n mini SD kaartje voor me telefoon…
  en nu heb ik n usb waar ik dat kaartje indoe en dan in me laptop om muziek/foto`s ed over te zetten…
  nu laatst deed ik t SDkaartje terug in me telefoon… en nu geeft ie aan dat mijn SD kaartje beschadigd is… als ik m vervolgens terug doe in de USB stick en in mijn laptop krijg ik n melding dat de map geformateerd moet worden maar dan ben ik natuurlijk alles kwijt…..

  ik heb netjes alle stappen hierboven gevolgd… eerst heb ik de letter van de map verwijderd… Niks… weer toegevoegd…. en ja hoor map moet geformatteerd worden eer ik deze kan gebruiken….

  wat nu… ??

  • Michael Bogaerts schreef:

   Waarschijnlijk is het filesysteem beschadigd… Beste wat je kan doe is om de letter dus terug te zetten en dan eens een chkdsk erop uit te voeren. Lukt dat niet, dan zijn er nog andere tools … Probeer de linuxtool testdisk eens, die kan je filesysteem terug opbouwen.
   Let wel: testdisk draait in een consolescherm en is dus niet effe twee keer klikken en klaar. Testdisk kan je opstarten vanaf de gparted bootcd, das het snelste te regelen zonder linux te moeten installeren.

   Hou ook rekening met de oorzaak van je probleem, misschien zitten er wel foute cellen in je geheugenchip en ga je na herstel weer problemen krijgen.

 21. rico schreef:

  hallo ik heb het probleem met een externe hdd ik wilde er wat iso files op zetten voor de xbox zoals altijd het enigste wat anders is dat ik een andere windows 7 geïnstalleerd heb dus ik koppel de externe hdd op de pc om er weer een spel op te zetten in iso(zoals gewoonlijk}maar de pc zegt dat hij geformatteerd worden maar dan ben ik al mijn 104 spellen kwijt en dat wil ik niet.er is nog ruimte zat daar ligt het niet aan. ik heb ook op deze windows 7 power iso en ik kan alles gewoon spelen wat erop staat maar ik kan er geen spel bij zetten omdat hij zegt dat hij geformatteerd moet worden kan iemand mij helpen hiermee BVD Rico

 22. depaepe schreef:

  hallo ik kreeg ook deze melding om men harde schijf te formatteren, ik heb gedaan wat er hierboven sta, maar nu vind de computer men harde schijf niet meer terug :( er staan daar echt waardevolle fotos van mijn zoon op , en zou niet willen hebben dat dit weg is, wat moet ik doen

  • Michael Bogaerts schreef:

   als windows aangeeft dat hij wil formatteren, en je werkt niet met beveiligde schijven dmv bv truecrypt, dan zit je met een ander probleem…

   mogelijk is de schijf beschadigd of de partitietabel. Dan dien je eigenlijk met recoverysoftware de gegevens te recupereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>