Opgelet met bestanden ontvangen via msn

Problemen met je computer? Op dit forum kan je al je vragen kwijt over hard- en softwareproblemen. Aarzel niet om hier een beetje hulp te komen vragen als je er zelf niet meer aan uit kan!

Moderators: lotje, bogy, the_3s

Opgelet met bestanden ontvangen via msn

Berichtdoor bogy op 21 Nov 2008 13:41

Als computerhersteller kom ik ze regelmatig tegen; computervirussen.
De laatste tijd echter is het verspreiden van deze virussen aan een omwenteling begonnen.

Vroeger werden pc's vooral besmet omdat ze niet geupdate zijn, of omdat er fouten in het programma misbruikt werden. Tegenwoordig gaat het echter heel anders; Besmette pc's gebruiken je msn-lijst om zich te verspreiden. De gebruiker van de besmette pc merkt het zelf niet, maar msn legt contact met iedereen in de lijst, en je krijgt dan aan de andere kant bestanden voorgeschoteld.

Deze bestanden zijn vaak vergezeld van een tekstje als 'Hey buddy, was this girl the one you were talking about last week?", maar ook Nederlandstalige teksten komen vaak voor in deze list. "Hallo, weet je nog vorig jaar op dat feestje, ik heb toen deze foto van je genomen.." is eentje dat ik al persoonlijk heb gelezen.

Nu moet je weten dat wanneer je via msn een foto verstuurt, er standaard een miniatuurweergave bij zit, je kan dus onmiddellijk een deel van de foto bekijken, zonder op iets te klikken. Is dit niet zo, dan wil dat zeggen dat deze persoon iets anders stuurt dan een foto en kan je best annuleren.
Tevens moet je jezelf de vraag stellen of dat gesprek wel normaal is. Ben jij ooit een gesprek begonnen met "hallo, ik heb gisteren uw tante gezien bij de bakker, hier een foto" ?? nee toch?! Je stelt jezelf altijd eerst voor, of wacht tot de ander een antwoord geeft om te zien of hij er wel is.

Bestanden versturen via msn is dus niet per sé onveilig, maar wanneer iemand zomaar met de deur in huis valt en je een bestand wil versturen, kan je best even vragen of die persoon wel weet dat hij bestanden verstuurd, zo help je de ander om te ontdekken dat hij besmet is en je voorkomt dat je ergens op gaat klikken waar je niet op wilde klikken.

Als afsluiter wil ik jullie nog een klein persbericht meegeven over een groepje virusverspreiders dat vandaag verschenen is, goed moed!

Opta geeft MSN-spammers boete van 100.000 euro

Door Wilbert de Vries, vrijdag 21 november 2008 10:57

De Opta heeft twee Nederlanders een boete van in totaal meer dan 100.000 euro opgelegd voor het verspreiden van ad- en malware via MSN. De telecomwaakhond kwam het duo op het spoor tijdens hun onderzoek naar de Dollarrevenue-spyware.

Het brein achter de operatie betreft volgens de Opta een 'ervaren zakenman' die zorgde voor de financiering van de operatie. De benodigde software om de malwarelinks via MSN te verspreiden werd gemaakt door een tiener. De twee liepen tegen tegen de lamp toen de Opta de Dollarrevenue-zaak onderzocht. Hieruit bleek dat het duo via een MSN-worm de Dollarrevenue-adware verspreidde.

Voor de verspreiding van de zogenoemde Links4all-software werd gebruikgemaakt van social engineering, waarbij een gebruiker een link voorgeschoteld krijgt die van een van zijn contacten afkomstig lijkt. Zodra de link werd geopend, werd er malware op de pc geïnstalleerd en werd MSN misbruikt om dezelfde malwarelink naar alle contacten te sturen. Volgens de Opta hebben ze op deze manier minstens 180.000 computers besmet.

Halverwege oktober vorig jaar zijn er in verband met deze zaak op diverse locaties administratie en gegevensdragers van het duo in beslag genomen. Hieruit is onder meer naar voren gekomen dat zij minimaal 28.000 euro hebben verdiend met het verspreiden van de Links4all-malware. De zakenman heeft van de Opta een boete gekregen van 88.000 euro. Deze boete is hoger uitgevallen omdat de man heeft geweigerd bepaalde gegevens te verstrekken. De tiener heeft een boete van 16.000 euro gekregen. Deze boete valt iets lager uit omdat er rekening mee is gehouden dat de jongen ten tijde van overtreding nog geen 18 was. Overigens kunnen de twee nog bezwaar maken en tegen het boetebesluit in beroep gaan.
Lees BoGy's Filosofie op dit forum. (KLIK)
Wil je jezelf beter leren kennen? Aarzel dan niet om jezelf te verdiepen in BoGy's gedachtengang...
Alles ivm online visakaarten
Avatar gebruiker
bogy
Site Admin
 
Berichten: 1198
Geregistreerd: 03 Aug 2006 14:02
Woonplaats: Antwerpen, Belgium
XBox Live Gamertag: Bogy Belgy

Terug naar Computerproblemen (F1/Help Support)

Wie is er online

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron